Wim Wink (69) heeft meer dan veertig jaar cafetaria Liana in Sint Willebrord gerund, samen met zijn vrouw Anja. Daarnaast hadden ze Eeterij ’t Heike, in hetzelfde dorp. De twee zaken zijn sinds 2019 in handen van twee voormalige medewerkers, David Querido en Thijmen Hartog, maar het echtpaar helpt nog altijd mee. De Winky is voor de oud-eigenaar onderdeel van zijn nalatenschap. ‘Dan blijft mijn naam rondwaren als ik er niet meer ben.’
Ragout en bami: een goede combi
Cafetaria Liana maakte vroeger veel snacks zelf, maar sinds een paar jaar is de productie uitbesteed aan MVS Snacks in Goirle. Daar klopte Wim Wink aan met zijn idee voor de Winky. ‘Ze maken onder meer onze kroketten, maar ze maken ook bami. Ik zei: Combineer die twee eens, dus vleesragout met bami. Dat lijkt me een goede combinatie.’ Na wat aarzelingen kwam de fabrikant met een proef. ‘En die beviel zo goed, dat we ‘m in onze cafetaria zijn gaan verkopen. Elke dag gaat er een doos Winky’s doorheen, 28 stuks.’
En hoe smaakt hij? ‘Je moet ‘m echt proberen. Je neemt een hap en je krijgt meteen een lekkere smaak in je mond die blijft hangen. En hij is een klein beetje pittig. Het is gewoon een lekker ding.’
Meer cafetaria’s hebben de Winky
De snack slaat niet alleen aan in Sint Willebrord, zegt Maarten Scholtze van horecagroothandeel Schotlze en zusterbedrijf MVS Snacks, die de Winky nu een half jaar in productie heeft. ‘We hebben de snack bij andere cafetaria’s uitgezet. De eerste doos is altijd makkelijk, want ze willen ‘m best proberen. Maar cafetaria’s gingen bijbestellen. Tien zaken hebben de Winky inmiddels in het assortiment.’
‘Deze snack heeft potentie’
Een bamikroket is op zich niet nieuw. Zo heeft Snackpoint de bami goreng kroket. Toch is de Winky uniek, zegt Scholtze. ‘Het is de combinatie van onze ragout en bami en het feit dat het echt een recept is van Wim, met zijn kruiden. De Winky heeft zeker potentie om verder te groeien, zowel qua smaak als qua naam.’