Schimmel (44) kreeg vrijdagavond 25 september een telefoontje van de GGD. Eén van zijn medewerkers bleek besmet te zijn met corona. ‘Ze belden tijdens de spits. Er was contactonderzoek gedaan en ze noemden de namen op van de mensen die in quarantaine moesten. Dat waren er veertien, dus ik schrok me dood.’
Groot deel van het team thuis
De ondernemer moest zelf ook in quarantaine. Hij hoefde de zaak niet te sluiten, maar door het wegvallen van een groot deel van het team kon hij de cafetaria niet draaiende houden. Ook op zaterdag bleef Kwalitaria Bargeres daarom gesloten. Twee medewerkers van Kwalitaria Emmerhout in Emmen, de andere zaak van Schimmel, moesten ook thuisblijven omdat ze met de besmette collega in contact waren geweest.
Medewerker voelde zich niet fit
De betreffende medewerker was een paar dagen eerder, op maandag 21 september, ziek naar huis gegaan. ‘Hij heeft twee uurtjes gewerkt’, zegt Schimmel. ‘Hij voelde zich niet helemaal fit, maar wilde het toch proberen. Hij was niet snotterig en ik kon niet aan ‘m zien dat hij zich niet lekker voelde. Hij is toch maar naar huis gegaan en heeft zich laten testen. Hij voelt zich ontzettend schuldig, maar hij kan er ook niets aan doen.’
15 minuten in de buurt gestaan
De medewerker had het weekend daarvoor gewerkt en was zodoende met veel collega’s in contact gekomen. ‘Het gaat om mensen die meer dan 15 minuten bij hem in de buurt hebben gestaan. Dat geldt niet voor iedereen want hij werkt in de keuken. Een aantal fietsbezorgers hoefde niet in quarantaine.’
Uit voorzorg getest
Uit voorzorg hebben Schimmel en drie medewerkers zich de volgende dag ook laten testen. ‘Ik ben altijd chronisch verkouden, de vrouw van mijn manager was ziek en een andere medewerker heeft last van astma. We zijn snel getest en allemaal negatief bevonden. Als het een cluster was geweest, had ik een paar weken dicht gemoeten. Dus ik zat ‘m wel te knijpen. De GGD heeft er een spoedje van gemaakt, want die had ook met ons te doen.’
Veel reacties van oudgedienden
Na een bericht in het Dagblad van het Noorden over de besmetting, kreeg Schimmel veel reacties van oud-medewerkers. ‘Toen is mijn broer Dennis gaan bellen en had vrij snel een team bij elkaar met zes oud-medewerkers.’ Zondag kon Kwalitaria Bargeres weer open, met zes mensen in de keuken en zeven in de bezorging.
Broer, vrouw en dochter
Voor Dennis Schimmel (42) is het geen probleem om een paar dagen de cafetaria van zijn broer te draaien. Hij heeft er immers 24 jaar gewerkt voordat hij docent werd. ‘En het mooie is dat hij zijn vrouw Marjolein in de zaak heeft ontmoet. Ze hebben nu drie dochters en dochter Nina is fietsbezorger bij ons. Marjolein bezorgt nu met de auto. En het is goed gegaan op zondag, hij is het niet verleerd.’
Vrijdag iedereen weer aan het werk
Donderdag 1 oktober mag Michael Schimmel weer aan de slag. ‘En vrijdag is iedereen weer aan het werk. De GGD rekent namelijk vanaf het laatste moment dat we in contact zijn geweest. Vanaf dat moment moet je dan tien dagen in quarantaine.’
De ondernemer voelt zich gezegend met de steun van zijn omgeving en de oudgedienden. ‘Geweldig dat mensen willen helpen. We zijn altijd goed voor iedereen geweest en hebben veel lol gehad. Dat komt nu terug, dus we hebben het goed gedaan.’
Negatief getest, toch in quarantaine
Schimmel heeft veel vragen gekregen van collega-ondernemers. ‘Ze begrijpen niet dat ik in quarantaine moet terwijl ik negatief getest ben. Dan zou je toch weer aan het werk kunnen? Nee, want de GGD heeft als regel dat je sowieso in quarantaine moet als je met een besmet iemand in contact bent geweest. Het maakt niet uit of je positief of negatief wordt getest, want het kan alsnog uitbreken in je lichaam. Heel frustrerend.’
Ondertussen houdt de ondernemer zich bezig met de boekhouding en probeert een beetje rust te pakken. ‘Ik ga rondjes hardlopen, de tuin snoeien. Gisteren heb ik voetbal gekeken, dat kan normaal nooit.’
Medewerkers moeten mondkapjes dragen
Vanaf nu moet het personeel van Kwalitaria Bargeres en Emmerhout mondkapjes dragen van Schimmel. ‘Want die 1,5 meter in de cafetaria blijft een uitdaging. Eerst wilden ze het niet, maar nu snappen ze dat het moet. Overdag hoeft het niet, maar wel vanaf 16.00 uur als er meer medewerkers binnenkomen.’