Twee horecagelegenheden in Amsterdam dicht om coronaregels

Twee horecagelegenheden in Amsterdam dicht om coronaregels

Twee horecagelegenheden in Amsterdam zijn per direct gesloten wegens overtreding van de coronanoodverordening. Het gaat om café Reality aan de Reguliersdwarsstraat en om evenementencentrum LoFi aan de Basisweg. De sluiting geldt voor minimaal vier weken.

LoFi is gesloten nadat toezichthouders in burger overtredingen van de noodverordening constateerden. Bezoekers werden gefaciliteerd en uitgenodigd om die overtredingen te begaan, meldt de gemeente. Bij café Reality aan de Reguliersdwarsstraat zag de politie meerdere malen dat op het buitenterras geen of onvoldoende maatregelen waren getroffen om bezoekers voldoende afstand tot elkaar te laten houden.

Beide zaken mogen pas weer open als er een goedgekeurd plan van aanpak is. LoFi meldt op zijn website er vanaf het begin van de epidemie steeds alles aan te hebben gedaan om besmettingen te voorkomen. Er zijn geen besmettingen gemeld, stelt LoFi.

Eerder zijn om gezondheidsredenen horecazaken in de hoofdstad gesloten omdat er besmettingen waren geconstateerd. Dit keer moeten twee zaken dicht omdat ze de noodverordening hebben overtreden.

Toezicht aangescherpt

Amsterdam scherpt het toezicht op de 1,5 meter-regeling aan in de horeca en zalencentra. Daarnaast zei burgemeester Femke Halsema dat er vergaande maatregelen worden aangekondigd als binnenkort blijkt dat dit nog niet voldoende is.

Eén waarschuwing

Bij excessen worden de overtreders voor maximaal vier weken gesloten. Ook worden gelegenheden waar mensen zich niet aan de geldende regels houden na één waarschuwing gesloten, in plaats van na twee. Dat zei ze dinsdag tijdens een persconferentie op het stadhuis. ‘Dus ik geef een waarschuwing af aan onze inwoners, wees alsjeblieft voorzichtig. Want we weten wat sluiting van de horeca de vorige keer heeft gedaan.’

Halsema zei op vragen van journalisten tijdens de persconferentie dat er van een avondklok geen sprake was. Halsema gaf wel aan dat er mogelijk in de komende weken wordt overgegaan op het beperken van de sluitingstijden in de horeca tot 00.00 uur, als de huidige maatregelen onvoldoende helpen. Ook kan in dat geval onder meer het maximum aantal personen bij samenkomsten worden beperkt.

Meldplicht bij meer dan honderd personen

Zalencentra met feesten van honderd, of meer personen krijgen een meldplicht. De veiligheidsregio legt de verantwoordelijkheid bij de zalencentra zelf neer om melding te maken wanneer er grote groepen aanwezig zijn. Meldingen van overlast krijgen prioriteit, omdat die meldingen kunnen wijzen op de aanwezigheid van grote groepen mensen.

1,5 meter afstand
(c) Diederik van der Laan

Regionale maatregelen

Ook elders in het land kunnen volgens Rutte regionaal extra beperkingen worden ingesteld, als de situatie daar om vraagt. Grote nieuwe landelijke maatregelen zijn volgens de premier op dit moment niet ‘proportioneel’.

Ook zorgminister Hugo de Jonge wijst erop dat Amsterdam een van de grootste coronabrandhaarden is. In de afgelopen weken kwamen er 1400 nieuwe besmettingen bij. In Assen bijvoorbeeld waren dat er maar twee. Dat onderstreept volgens de bewindsman het belang van een gerichte aanpak. ‘Anders sta je naast de brand te blussen.’

Mark Rutte heeft dinsdagavond 18 augustus in de persconferentie aangekondigd dat de horeca zijn verantwoordelijkheid neemt. ‘Thuis geen feestjes of borrels, ga dan liever naar een horecazaak’, zo waren de woorden van de premier.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.