De exploitatie en het vastgoed zijn eigendom van Jan Willem Mankes. Hij heeft de Oesterbar – opgericht in 1938 - drie weken geleden te huur aanboden bij Duijn Horecamakelaars in Amsterdam. Het restaurant is niet meer in bedrijf.
Overnamesom De Oesterbar
De overnamesom bedraagt 95.000 euro. De huur 13.750 euro per maand, ex btw. Nieuwe huurders krijgen een ingroei huur aangeboden waardoor ze het eerste jaar 11.250 euro betalen per maand, het tweede jaar 12.500 euro en in het derde jaar 13.750 euro per maand ex btw. Het pand telt drie verdiepingen en een serre met een totaal oppervlak van 178 m2.
Sjoerd Kooistra en Ralph Woerde
Sjoerd Kooistra verkocht in 2006 De Oesterbar aan Ralph Woerde en zijn financiële partner Jan Wieger van der Linden. Woerde deed verwoede pogingen de grandeur van weleer terug te brengen.
Maar de Oesterbar bleef een vreemde eend op het Leidseplein als enige ‘echte’ restaurant. Je verdrinkt er in de natte horeca. De Oesterbar kampte met flinke imagoschade door onder andere een faillissement in 2004 en heel veel achterstallig onderhoud. Kooistra had bijvoorbeeld glas-in-loodramen vervangen door airco-units.
Jan Willem Mankes kocht het vastgoed in 2011, in 2017 nam hij ook de exploitatie over.
De makelaar prijst het als volgt aan:
‘Dit visrestaurant heeft haar naamsbekendheid te danken aan de vroegere glorie toen vele bekende elite hier kwamen. Door de ligging van het object kan het volledig meegenieten met de vernieuwingen van het Leidseplein. Deze vernieuwing geven de toegankelijkheid van het plein en de aanloop naar het restaurant een enorme boost.’
‘Het restaurant is verdeeld over 3 verdieping. De begane grond heeft een aangebouwde serre. De drie verdiepingen inclusief serre beslaan circa 178 m². Op de begane grond bevind zich de bar en de zeer professionele open keuken inclusief spoelstraat. De eerste verdieping beschikt eveneens over een keuken en spoelstraat. De derde verdieping dient als opslag, kleedruimte en kantoor. De huidige vergunning van het restaurant is horeca 4 (lunchroom/ restaurant).’
In 2013 had Misset Horeca een interview met Ralph Woerde. De Oesterbar vierde dat jaar het 75 jarig jubileum. Hij verklaarde destijds de aankoop in 2006 als volgt: De Oesterbar is een instituut dat is opgericht in 1938! Weliswaar compleet afgegleden, maar toch. We wilden het terugbrengen op het niveau van vóór Kooistra en teruggeven aan de Amsterdammers. Alles was hip en trendy in de stad. Je kon hier nergens eten op zestig jaar oude stoelen met zicht op oude tegelplateaus. In de Oesterbar zaten ten tijde van Kooistra alleen nog maar toeristen. Amsterdammers zag je hier niet. Een beetje gek waren we wel, ja. Zeker als ik achteraf terugkijk.’
Waarom dan geen natte horeca op het Leidseplein beginnen of een ‘simpel’ eetcafé? Woerde: ‘Tja. Ik ben van huis uit chef-kok met een grote voorliefde voor lekker eten, mooie ingrediënten en prachtige wijnen. En daar is in Amsterdam ook behoefte aan. Ook op deze locatie. Ik zou langzaam doodgaan als ik spareribs moest frituren. Maar ik ben wel ondernemer geworden om geld te verdienen. Dit is geen hobby. We betalen hier een huur die niet kinderachtig is (€14.000 euro, red.) en die moeten we wel terugverdienen. En het liefst natuurlijk nog iets meer...’