Persoonality deed onderzoek onder 280 horecaondernemers, waaronder ondernemers met tientallen zaken. De grootste zorgen bij de horecaondernemers zitten vooral in de extra kosten en de extra tijd die de nieuwe wet met zich meebrengt. Daarnaast zijn ondernemers, volgens Persoonality, bang dat niet alle regels bekend zijn en om deze reden niet kunnen worden uitgevoerd. Juist in de horecasector wordt veel gewerkt (meer dan 70%) met flexkrachten.
'Kosten flexibele arbeid stijgen'
Persoonality: 'De kosten van flexibele arbeid stijgen door de nieuwe wetgeving met gemiddeld 6 à 10 procent voor een onderneming in combinatie met salarisstijgingen vanuit de cao’s. Op jaarbasis is dat meer dan € 2.300,- per fulltime medewerker aan extra kosten. Deze kostenverhogingen afgezet naar de gehele branche - 450.000 horecamedewerkers - maakt dat de personeelskosten een beangstigend hoge extra kostenpost wordt.'
Jeroen Verhoeven, CFO van Meyer Beheer: 'De kostenstijging vanuit de WAB, in combinatie met de verwachte cao-verhogingen, zorgen voor een onverantwoord hoge kostenstijging die de inflatie zal aanjagen tot een ongewenst niveau en daarmee een tegengesteld effect bereiken als bedoeld door de overheid.'
'Onzekerheid'
'En die onzekerheid is niet goed voor de economie', zegt Bob Weghorst, directeur van Persoonality payroll. 'Dit kan in 2020 een recessie enorm aanjagen. We merken nu al dat organisaties afscheid nemen van flexkrachten. Dat is logisch, want bij twijfel over de economie, neemt de spreadsheet het over. Er ontstaat zo een groot probleem om personeel te vinden en vast te houden.'
Over de WAB
De Eerste Kamer heeft in mei 2019 de Wet Arbeidsmarkt in Balans aangenomen. Deze wet, ook wel WAB genoemd, gaat in per januari 2020. Wat betekent de WAB voor horeca ondernemers? Dat lees je hier