Gault&Millau Belux gids 2020: alle titels en stijgers aan de kop op een rij

Gault&Millau Belux gids 2020: alle titels en stijgers aan de kop op een rij

In aanwezigheid van de pers en van meer dan 1000 professionals uit de restaurantsector werd maandagmiddag 4 november de editie 2020 van de Gault&Millau Belux gids 2020 (gecombineerde gids met beoordelingen voor België en Luxemburg) voorgesteld.

De anonieme inspecteurs van de gids hebben dit jaar in België en Luxemburg meer dan 1300 restaurants gerecenseerd, waaronder ook 130 nieuwe adressen. Hoeve de Bies in Voeren werd onder meer verkozen tot de ontdekking van het jaar. Chef-kok Maurice Huynen nam de zaak anderhalf jaar geleden over van de vorige eigenaren. Hij werkte voorheen als souschef onder Hans van Wolde bij Beluga in Maastricht.

Chef van het Jaar

De titel van Chef van het Jaar 2020 ging dit jaar naar Bert Meewis van Restaurant Slagmolen in Oudsbergen. 'Met Bert Meewis als Chef van het Jaar kiezen we voor een keukenaanpak waar expertise, sereniteit, doelgerichtheid en een scherpe focus centraal staan',  aldus de redactie. 'De goed uitgevoerde en opgefriste klassieke keuken is al een paar jaar helemaal terug en blijft ontzettend geliefd bij het Belgische publiek', zo bevestigt ook Marc Declerck van Gault&Millau.

Stijgers aan de top

Stijgers aan de top dit jaar zijn Boury, Le Coq aux Champs en La Paix met 17,5/20, Bozar restaurant en Vrijmoed met 17/20, en Kamo, ’t Korennaer, Schatteman, Sir Kwinten en Willem Hiele met 16/20. Hof van Cleve en Bon-Bon behouden hun topscore van 19.5/20.

Bij de Jonge Chefs van het Jaar vallen Glenn Verhasselt (Sir Kwinten – Lennik) voor Vlaanderen, Jean Vrijdaghs & Sébastien Hankard (Le Gastronome - Paliseul) voor Wallonië en Grégoire Gillard (Barge – Brussel) voor het Brussels Gewest in de prijzen.

Overig titels:

*Gastvrouw van het Jaar: Anca Petrescu (Alexandre – Brussel)

*Italiaanse Chef van het Jaar: Eros Tomassetti (Diverso – Westerlo)

*Aziaat van het Jaar: Dim Dining (Antwerpen)

*Het mooiste terras: Le Chalet de la Forêt (Brussel)

*Het mooiste restaurant design (nieuwe award): La Table de Maxime (Paliseul)

*Sommelier van het Jaar: Stéphane Dardenne (L’air du temps– Liernu)

*Dessert van het Jaar: Adriana Zafiris en Frederic Castro (Sōma - Antwerpen)

*Brasserie van het Jaar: Les Brigittines (Brussel)

*Gastro-bistro van het Jaar: Bistro Racine (Braine-le-Château)

*Ambachtsman van het Jaar: Arold Bourgeois (Little Paris – Waterloo)

*Groentegerecht van het Jaar: Benoit Dewitte (Benoit & Bernard Dewitte – Kruisem-Ouwegem)

*Dé Nieuwkomer van het Jaar: August (Antwerpen)

*Wijnkaart van het Jaar: Le Pilori (Ecaussinnes)

*Bierkaart van het Jaar: De Jonkman (Brugge)

*De 'prijs & plezierverhouding' van het Jaar: Mout (Damme), Tandem (Brussel) en Le Pavillon duVieux Château (Modave)

*Cocktailbar van het jaar 2020: Jigger's (Gent)

De 3 ontdekkingen van het Jaar:

Hoeve De Bies (Voeren)
Coquum (Brussel)
Antoine (Eupen).

De gastronomische gids telt niet minder dan 130 nieuwe adressen, terwijl er ook een 190 verdwenen, vaak door sluiting.

De Gault&Millau Belux gids 2020 ligt vanaf midden deze week in de boekhandel.

Gault & Millau Nederland

De presentatie van de culinaire gids Gault&Millau 2020 in Nederland vindt plaats op maandag 2 december 2019 in de Kromhouthal in Amsterdam. Sinds begin van het vorige jaar ligt de licentie voor GaultMillau Nederland bij Godfried van der Lugt. Voorheen was dat Jan van Lissum. Vorig jaar werden tevens een aantal wijzigingen doorgevoerd. Onder meer de drempel om in de gids te komen ging omhoog: van 11 naar 12 punten. De Absolute top telt nu vanaf 17 punten, en niet meer vanaf 16 zoals bij Jan van Lissum.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.