Data Europese finale Bocuse d'Or 2020 bekend

Data Europese finale Bocuse d'Or 2020 bekend

De internationale organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d'Or heeft vandaag bekendgemaakt dat de Europese finale wordt gehouden op donderdag 28 en vrijdag 29 mei 2020 in Tallinn, Estland tijdens de Profexpo Food Village exhibition in de Saku Arena.

Gedurende 2 dagen ontmoeten 20 landen elkaar in de Saku Arena. Deze landen gaan de strijd op het hoogste culinaire niveau aan. De helft hiervan, 10 landen, gaan door naar de wereldfinale in Lyon. Bestuurslid Joris Prinssen: 'We zijn erg enthousiast en hebben veel zin in de voorbereidingen. Nu de data bekend zijn, gaan we het trainingsschema inrichten voor het Nederlandse team met Marco van der Wijngaard en Yentl van Gilst. Dankzij Makro Nederland hebben we binnenkort een exacte kopie van de Europese wedstrijdkeuken van Bocuse d’Or. Deze wedstrijdkeuken heeft dezelfde apparatuur, afmetingen en indeling. Het team zal zich vanaf nu focussen op de deelname aan de Europese finale.'

Europese finale in Tallinn

Het is de eerste keer in de historie van deze wedstrijd dat de Europese finale wordt gehouden in een van de Baltische Staten. Op de Estlandse beurs Profexpo Food Village exhibition 2020 gaan 20 jonge chefs strijden om een plaats in de 18e wereldfinale op de Sirha beurs in Lyon in 2021.

Chef Marco Van der Wijngaard en commis Yentl van Gilst (20), gaan Nederland vertegenwoordigen op het Europese culinaire strijdtoneel. Daar strijden 24 landen voor één van de tien plaatsen die doorgaan naar de wereldfinale in Lyon.

Over Bocuse d'Or

Bocuse d’Or internationaal is een zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.

Nederlandse finale

Van der Wijngaard, Menno Post, Micha van der Veen, Kees Visser en Rob Wijnen gingen op 23 september de strijd met elkaar aan op de beursvloer van Gastvrij Rotterdam. Ze moesten twee culinaire opdrachten verrichten. Een visgerecht (schol en Hollandse garnalen) en een vleesgerecht (ossenhaas, rundernek en ossenstaart). In totaal hadden de kandidaten 5 uur en 35 minuten de tijd om hun gerechten aan de jury te presenteren en van ieder gerecht moesten 14 borden gemaakt worden.

De jury beoordeelde onder meer op productgebruik, de kandidaten moeten dus rekening houden met no-waste en ingrediënten die over zijn moeten hergebruikt kunnen worden. Dit jaar was er ook een nieuw onderdeel bij de Nederlandse finale, de kandidaten moesten het vleesgerecht op een schaal presenteren. Hierna moesten de borden voor de juryleden worden opgemaakt. Hiervoor is gekozen omdat bij de Europese en de wereldfinale de presentatie op schaal een specifiek onderdeel van de wedstrijd is waar veel punten op gescoord kunnen worden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.