Tien teams van elk drie personen deden mee aan de Culinaire Grand Prix Assen tijdens EvenTT Culinair 2019. De Loohoeve, Vive La Vie, De Groene Lantaarn, ’t Amsterdammertje, Bij Kees, De Bloemenbeek, Lauswolt, ’t Lansink en Carelshaven Delden betraden de wedstrijdarena op de beursvloer van HorecaEvenTT op 11 februari 2019. In de wedstrijdkeuken werd het team van De Groene Lantaarn - uit nu nog Zuidwolde - aangemoedigd door ondernemers Jarno Eggen en Cindy Borger.
Menu van De Groene Lantaarn
Amuse
Aardappel rösti, filet van jodenhaas, bieslook crème
Voorgerecht
Ceviche van makreel met van nature pittige groenten, appel en een fris pikante marinade
Warm tussengerecht
Gebakken coquille met een ‘plin’ van Parmezaanse kaas, knolselderij en een saus van krab
Hoofdgerecht
Ree met een crème van rode biet, winterse groenten en een eigen jus
Dessert
Soufflé van chocolade met gekarameliseerde appel, kaneel en vanille
Juryvoorzitter Jilt Cazemier van Michelinster restaurant De Vlindertuin in Zuidlaren laat weten dat het team van De Groene Lantaarn heel constant kookte. ‘Ze hebben op smaak gewonnen, ze waren ook technisch gezien de beste. En hun cuissons waren ook perfect. Dat was helaas bij de andere teams nog wel eens een probleem. Zo was een duif veel te ver gegaard en was een ander product nog rauw. Ze hebben echt met 7 punten verschil gewonnen.’
Jan Smink – jurylid – roemt de smaak van de krabsaus van het tussengerecht. ‘Echt geweldig. En hoe stoer is het als je een souffle durft te serveren! Mijn eerste gedachte bij hun piece was wel: summiere portie, maar de smaak van de ree en de jus was het lekkerste.’
Ree van Team Groene Lantaarn
Chef Rob Heeling zegt heel nuchter dat hij ‘op de zaak bedreven is in het maken van souffles, dus ja. Dan hier ook. Het is wel een risico, maar als het goed is, scoor je er ook mee. En ijs mocht niet als dessert en wij hadden geen zin om met tien teams te gaan dringen voor de shock-freezer.’ De keuze voor ree vond hij niet zo moeilijk (de black box bood ree, duif of kip). ‘In de keuken van De Groene Lantaarn werken we veel met ree. Echt een product van ons dus.’ Overige producten uit de black box: longhaas, coquilles en makreel. Groenten mochten naar keuzen worden geshopt op de stand van Bidfood. Bidfood is ook de sponsor van de geldprijs van 5000 euro.
Lianne Willemse: gastvrijheidsprijs Roelof van der Laan
Menno Zuidervliet van sponsor Techno Horeca en Lianne Willemse
De gastvrijheidsprijs Maître Roelof van der Laan Bokaal ging naar Lianne Willemse (23) van Bij Kees uit Zierikzee. Zij wint 1000 euro. Lilian: ‘Ik heb gedaan zoals ik altijd doe; gasten blij maken. Gasten moeten door mijn verhaal aan tafel nog meer zin krijgen in eten en drinken. Ik had heel veel wijnen meegenomen uit Zeeland omdat we natuurlijk nog niet wisten hoe de amuse – waarbij ik een wijn moest kiezen – er uit zou zien. Het werd de Rivaner van de Kleine Schorre, een Zeeuwse wijnmaker. Een primeur omdat de wijn vorige week pas gebotteld is voor 2018. En omdat hij nog zo jong is, heb ik hem gekarafreerd om hem wat lucht te geven. Wijn is gewoon zo ontzettend leuk. Het is mijn passie. Kees Visser is maar wat trots op zijn medewerker. ‘Ze is echt heel goed voor gasten. Heel enthousiast en net zo’n vakidioot als ik, maar dan aan de voorkant.’
Juryleden Harald Hovenkamp en Froukje Cazemier roemen allebei de enthousiaste houding van Lianne Willemse. ‘Ze had een heel eigen identiteit. Heel enthousiast. Daarnaast scoorde ze ook hoog op kennis. Maar het was vooral haar houding. Ze was echt. De communicatie met het keukenteam verliep ook heel goed. En ze bleef lachen, ook als ze bij gasten wegliep. Haar werkplezier spatte er vanaf.’
Maître Roelof van der Laan Bokaal
Roelof van der Laan werkte meer dan veertig jaren als oberkelner bij hotel Braams in Gieten. Vanaf het begin van zijn carrière was hij betrokken bij het opleiden van zijn leerlingen. De wedstrijden tijdens de horecabeurs in Zuidlaren en later in Assen waren zijn grote passie. Na jaren met veel toewijding de kar te hebben getrokken voor EventtCulinair liet zijn gezondheid het afweten. Roelof overleed in mei 2017 op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.
Tijdens de Grand Prix EvenTT Culinair kan er in het restaurant vijftig punten worden gescoord. Naast de honderd punten te verdienen door de chef en de souschef, maakt dit een totaal van maximaal honderdvijftig punten per team. Echter de gastheer met de hoogste individuele score wint de Maître Roelof van der Laan Bokaal en een cheque van € 1.000,-. De zoon van Roelof van der Laan liet op het podium weten dat zijn vader ‘het geweldig had gevonden dat zijn passie wordt doorgegeven.’
Deelnemers Grand Prix EvenTT Culinair Assen 2019
Niels Schievink | Restaurant De Loohoeve * | Schoonloo |
Gerry Trouw | Restaurant Vive la Vie | Groningen |
Bart Stork | Jeff & Jill | Amersfoort |
Bibi de Wit | Restaurant De Groene Lantaarn ** | Zuidwolde |
Marco vd Wijngaard | Restaurant ’t Amsterdammertje * | Loenen aan de Vecht |
Kees Visser | Restaurant Bij Kees | Zierikzee |
Michel Oude Booyink | Restaurant De Bloemenbeek * | De Lutte |
Erik Timmerman | Landgoed Lauswolt * | Beetsterzwaag |
Amber Beekman | Restaurant ’t Lansink * | Hengelo |
Daniel Nijkamp | Restaurant Carelshaven | Delden |