'Vaak gaat het hierbij om illegale verhuur van woonruimte door vastgoedeigenaars die zonder vergunning werken, geen belasting betalen en niet voldoen aan de wettelijke regelgeving. Dit leidt tot overlast in de buurt en is slecht voor het toerisme', aldus de branchevereniging. KHN pleit daarom voor landelijke maatregelen, waarmee verhuur van woonruimte aan toeristen wordt gereguleerd.
Het was al bekend dat Airbnb, het grootste online platform voor particuliere verhuur van woningen, een grote impact heeft in de grote steden in de Randstad. Zo zou het marktaandeel ten opzichte van echte hotels in Amsterdam meer dan 10 procent zijn. Een deel van de verhuringen is illegaal. Naar schatting zijn in Amsterdam zelfs 6000 illegale hotelkamers aanwezig. Dit wordt echter weersproken door Aibnb.
Uit de analyse van KHN van de meest recente cijfers blijkt dat Airbnb inmiddels ook buiten de Randstad sterk in opkomst is. Deze analyse laat forse groeicijfers zien. In de provincie Groningen nam het aantal locaties in drie jaar tijd met maar liefst 200 procent toe, in Leeuwarden en Maastricht met meer dan 150 procent en in de provincie Noord-Brabant met meer dan 100 procent.
'Leg vakantieverhuur van woonruimte aan banden'
KHN voorzitter Robèr Willemsen trekt aan de bel: 'Deze cijfers laten zien dat Airbnb niet langer een puur Amsterdams fenomeen is. Steeds vaker komen we Airbnb tegen buiten onze hoofdstad. Hiermee breiden ook de problemen uit die hier mee gepaard gaan. Een groot deel van de particuliere verhuur vindt namelijk plaats zonder dat de overheid hier goed zicht op heeft. Hierdoor betalen veel particuliere aanbieders geen toeristenbelasting, voldoen zij niet aan noodzakelijke (brand)veiligheidseisen en hebben geen oog voor de overlast voor de buurt. Om Amsterdamse toestanden te voorkomen en de overlast van Airbnb te beperken vinden wij het echt tijd dat de overheid ingrijpt en de vakantieverhuur van woonhuizen aan banden legt.'
Oproep KHN aan Tweede Kamer
17 januari spreekt de Tweede Kamer over de deeleconomie. KHN roept de Tweede Kamer op maatregelen te nemen. Het is belangrijk dat er een landelijk kader komt met een duidelijk pakket aan maatregelen. Met in ieder geval een landelijke registratieplicht voor particuliere aanbieders, een beter toezicht door bijvoorbeeld de brandweer, belastingdienst en Inspectie Leefomgeving en een maximum van 30 dagen per jaar dat iemand zijn woning verhuurt