Winterbier is een biersoort die niet duidelijk is gedefinieerd. Het wordt vaak over één kam geschoren met Kerstbier, maar is een krachtig bier, waar veelal kruiden aan zijn toegevoegd. Kruiden die veel in Winterbier voorkomen zijn kaneel, nootmuskaat, sinaasappelschil,
anijs en kruidnagel. Het alcoholpercentage ligt tussen de 6,5 en 12%.
Finalisten
De vijftien finalisten in willekeurige volgorde:
Brouwerij Gulpener - Wintervrund
Delirium - Noël
Brouwerij Het Anker - Gouden Carolus Christmas
Brasserie St. Feuillien - Cuvée de Noël
Kaapse Brouwers - Klaas
Sint Bernardus - Christmas Ale
Fortbrouwerij Duits & Lauret - Winterstout
Texels - Noorderwiend
Brand - Sylvester
Leffe - Winterbier
Brasserie d’Achouffe - N’Ice Chouffe
Uiltje Brewing Company - Most wunderful time for a beer
Muifel Brouwerij - Zuster Agatha Houtgerijpt Winter
Brasserie Dubuisson - Bush de Noël
Brouwerij ’t IJ - IJndejaars
Lees ook: Het favoriete bier in de horeca deze winter
Beoordeling
De verkiezing is een initiatief van biersite Bierista. Op vrijdag 24 november maken twaalf bierkenners en bierliefhebbers uit welk bier zich een jaar lang Bierista’s Best Beoordeelde Winterbier mag noemen. De jury bestaat uit Marc Vink, Rutger Bronsveld, Piet Tuinema, Bibi Boom, Willem van Rooij, Bas Schampers, Frouke van Loo, Pepijn van der Waa, Yvonne van Houtem, Mark van Bergen en Guido Bink.
Uitslag 26 november
De bieren worden blind geproefd. Dat wil zeggen dat de juryleden niet weten welk bier ze voor zich hebben. Zij beoordelen het bier op zicht, geur en smaak en geven een totaaloordeel. De uitslag wordt bekend gemaakt op zondag 26 november in Grandcafé Pakhuis in Leiden. Tijdens deze feestelijke middag wordt tevens het nieuwe huisbier - de Rebel Blond - van de Rebel Horeca Groep gepresenteerd.