Bib Gourmand voor restaurant Sukade in Meppel: 'Bibbers, shaken en ontzettend blij'

Bib Gourmand voor restaurant Sukade in Meppel: 'Bibbers, shaken en ontzettend blij'

Restaurant Sukade in Meppel kreeg donderdag 9 november van Michelin een Bib Gourmand . 'Het was vanmorgen bibbers, shaken en ontzettend veel blijdschap'.

Bedrijfsleider Bianca Henken-Meppelink vervolgt: 'Ik dacht dat het pas om elf uur bekend zou worden, maar ik zag voor die tijd op Facebook dat we waren getagd door Misset Horeca. Dus heb direct gastvrouw Joleen van Mechelen gebeld. Samen hebben we toen het artikel geopend. Nou echt: bibbers en shaken toen we zagen dat we nu een Bib hebben.'

Bedrijfsleider Bianca Henken-Meppelink, chef-kok Thomas van Mechelen en zijn echtgenote; gastvrouw Joleen staan samen aan het roer van Sukade aan de Stoombootkade in Meppel. 'Het is nu even wachten op kok Thomas. Maar de bubbels staan al klaar om geopend te worden. Hier gaat we zeker op proosten.' Of het restaurant rekening had gehouden met de komst van een Bib? 'Nee alleen gehoopt. Wel hebben we in ons achterhoofd gehouden dat we niet boven de 37 euro wilden zitten met een menu.'

Over Sukade

Het restaurant is gevestigd in een monumentaal pakhuis dat energiezuinig werd herbouwd door lokale ondernemers. Vanaf 1860 werden specerijen en zuidvruchten zoals sukade naar dit pand verscheept. De historie van het pakhuis werd als inspiratie gebruikt voor de keuken. Sukade dat half november 2017 de deuren opende, combineert een (koffie)bar, bistro en restaurant waar gasten vanaf 10.00 uur terecht kunnen.

Op de foto: Joleen Van Mechelen. Achter haar Bianca Henken-Meppelink en Thomas van Mechelen.

Groente en van kop tot staart werken, spelen er een belangrijke rol. ‘Ik vind het veel spannender om niet het reguliere stukje vlees te gebruiken, maar om te kijken wat het dier nog meer te bieden heeft’, vertelde kok Thomas eerder in een interview met Misset Horeca. ‘Daar komt wel veel kennis bij kijken qua bereidingstechniek. Ik zie daar een grote uitdaging in. Heel veel koks in Nederland kunnen een heel goede tournedos bakken, maar je kunt je als restaurant juist onderscheiden door ook de minder gangbare delen van een dier te verwerken tot een mooi gerecht.’

Over Bib Gourmand

In het nieuwe Bib Gourmand-boekje staan 135 Nederlandse zaken die door Michelin bezocht en gekeurd zijn en die een volledig menu aanbieden voor maximaal 37 euro. Nederland telt 20 nieuwe zaken met een Bib Gourmand. De gids verzamelt restaurants die bij de inspecteurs van de Michelingids in de smaak vallen door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ze bieden allemaal een volledig menu aan (voor-, hoofd- en nagerecht) voor maximaal 37 euro.

Kijktip: Horecainterieur: Sukade in Meppel in beeld