Top 10 beste leerbedrijven uit de horeca 2017/2018

Top 10 beste leerbedrijven uit de horeca 2017/2018
Koen en Lisette Bakker van Het Hooihuis.

SVH heeft de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2017/2018 bekendgemaakt. Onder hen Het Hooihuis in Roosendaal en wie nog meer...

Leerlingen en docenten hebben de afgelopen maanden de tijd gehad om hun leerbedrijf horeca te nomineren. In totaal waren er 183 horecabedrijven genomineerd waarvan 143 zich hebben aangemeld en de strijd zijn aangegaan. De volgende leerbedrijven hebben de top 10 gehaald, in alfabetische volgorde:

Top 10 leerbedrijf horeca

  • Brasserie Flo Maastricht
  • Eurest UMCG in Groningen
  • GrachtenAtelier in Utrecht
  • Het Hooihuis in Roosendaal
  • Hotel Okura Amsterdam
  • Italian Bar-bistro City Hall Leiden
  • Le Brasseur in Maarssen
  • Lot en de Walvis in Leiden
  • Restaurant Instock Amsterdam
  • Ria Joosten Catering in Neer

Een enorme sprong is er gemaakt ten opzichte van vorig jaar. Maar liefst 183 genomineerden waarvan 143 leerbedrijven daadwerkelijk zijn aangemeld voor de wedstrijd. Dat is beduidend meer dan de 111 tegenover 84 van 2016. In 2016 won Double Tree by Hilton deze wedstrijd. 

Leerbedrijf horeca

'We merken dat steeds meer bedrijven veel werk maken van opleiden en daarvoor goede omstandigheden creëren. In alle eerlijkheid komt dat ook door de grote vraag naar leerlingen: bedrijven moeten steeds meer werk maken van goede arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden om aan personeel en leerlingen te komen. Dat er opnieuw drie bedrijven in de top 10 staan die vorig jaar ook al hoog zijn geëindigd, geeft aan dat goed werkgeverschap zich uitbetaalt in waardering van leerlingen en medewerkers. En uiteindelijk ervaart de gast dat ook bij zijn bezoek aan het bedrijf,' aldus voorzitter van de Commissie Beste Leerbedrijf Horeca Ricardo Eshuis (directeur SVH).

Naast de hoeveelheid leerbedrijven is er nog iets opvallends aan de top 10 van dit jaar geeft Eshuis aan. 'De diversiteit van bedrijven is dit jaar minder dan in de afgelopen jaren: nu is het vooral ‘traditionele horeca’ die de top 10 domineert, met drie duidelijke uitzonderingen: Eurest in het UMCG van Groningen, het veelzijdige Grachtenatelier in Utrecht en Ria Joosten Catering in Neer. Een aantal bedrijven valt buiten de top 10, omdat zij een beoordelingsronde hebben gemist. Dat is jammer, omdat het bedrijven zijn die vaak wel over erg goede opleidingsplannen beschikken. Maar in een wedstrijd als deze tellen alle onderdelen mee. Het is topsport.'

De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is in het leven geroepen om leren in de praktijk te stimuleren en de waarde van leerbedrijven en leermeesters voor de horecasector onder de aandacht te brengen. Namens de branche organiseert SVH deze wedstrijd. Na de nominatieronde gaven docenten, leermeesters en leerlingen hun beoordelingen over de genomineerde leerbedrijven in de beoordelingsronde. Hieruit is de top 10 ontstaan. De 10 leerbedrijven die aan de eisen van de reglementen voldoen en die de meeste punten hebben, krijgen bezoek van de voorzitter of een commissielid. Op basis van deze bezoeken beoordeelt de Commissie Beste Leerbedrijf Horeca de top 10 leerbedrijven en bepaalt aan de hand van de bevindingen de top 3.

Leestip: Tips van Vroeg uit Bunnik: beste leerbedrijf horeca 2015

De top 3 wordt bekendgemaakt op woensdag 6 december, waarna de gehele commissie deze bedrijven zal bezoeken om aan de hand van beoordelingscriteria de winnaar te bepalen. Deze commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de sociale partners, het onderwijsveld, SBB, SVH en de winnaars Beste Leerbedrijf Horeca 2015 en 2016.

Winnaar op de Horecava 2018

De winnaar van de wedstrijd wordt bekendgemaakt op donderdag 11 januari 2018 tijdens de Horecava in de RAI in Amsterdam. De winnaar krijgt de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2017/2018 en wint eveneens de trofee, een dag meelopen met een SVH Meester en een muurschildje met de titel. Bovendien mag het leerbedrijf een persoon afvaardigen voor de branchevaststellingscommissie om zo samen met andere grote branchepartijen een belangrijke stempel te drukken op het vaststellen van de kwaliteitsstandaarden in de horecabranche. De nummers 2 en 3 krijgen beiden een muurschildje met hun titel en mogen ook een dag meelopen met een SVH Meester.

>> Tips: wat wil een leerling van zijn leerbedrijf horeca?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.