Tijdens het afscheidsfeest – waar zo’n 250 gasten waren - presenteerde chef en ondernemer Rene Redzepi de tekeningen voor het nieuwe restaurant. De geplande openingsdatum is 1 december 2017. Het nieuwe restaurant wordt opgebouwd uit tien kleinere cottage-achtige gebouwen en één grote centrale cottage. Het restaurant wordt gebouwd in een oud mijn depot op een voormalig marine eiland in het havengebied van Kopenhagen.
Tijdens zijn speech onthulde Rene Redzepi ook dat Noma een 'stukje van zichzelf gaat weggeven aan het team'. Naast afwasser Ali Sonko (62) die al 13 jaar voor Noma werkt, worden ook Lau Richter (directeur service) en manager James Spreadbury aandeelhouders van de zaak. Hoeveel aandelen de drie medewerkers krijgen is niet bekend gemaakt.
'Zonder medewerkers niets waard'
Redzepi: ‘Ik heb een fantastisch nieuw project onthuld, maar zonder medewerkers is het niets waard. Zonder mijn team ben ik niets waard. Ali Sonko is het hart en de ziel van Noma. Ik denk dat mensen het onderschatten wat het betekent om iemand als Ali in de keuken te hebben. De vader van 12 kinderen lacht altijd. Mijn vader, die ook Ali heet, werkte ook als afwasser toen hij naar Denemarken kwam,' klinkt Redzepi geëmotioneerd. aldus de Deense media. Ali Sonko komt oorspronkelijk uit Gambia maar verblijft al veertig jaar in Denemarken.
>> Meer over Noma en Rene Redzepi op Misset Horeca
Hij werd ‘beroemd’ in 2010 toen hij met het team van Noma naar Londen zou gaan voor de bekendmaking van de World’s 50 Best Restaurants. Noma werd dat jaar voor het eerst tot nummer één van de wereld gekroond. Helaas mocht de Gambiaan Engeland niet in zonder visum waarna de tienkoppige delegatie van Noma – met Rene Redzepi voorop – op het podium verscheen in shirts met de afbeelding van Ali Sonko. In 2012 toen Noma voor de derde keer werd verkozen tot beste restaurant ter wereld sprak Sonko wel op het podium.
Noma zat sinds 2003 in de haven van Kopenhagen.
Rene Redzepi naar Mexico
Redzepi gaat niet zitten wachten tot de nieuwbouw gereed is; in april start hij met een pop-up in Mexico. Hij serveert hier diners van 12 april tot 28 mei. Gasten kunnen er vijf dagen per week terecht voor het diner.
Redzepi omschreef Mexico eerder als de plek die hij als zijn tweede thuis beschouwd vanwege de vele vakanties die hij er doorbracht. Het restaurant betreft een outdoor open-air locatie gelegen in de jungle van Tulum, nabij de Caribische Zee.
>> Niets meer missen van Misset Horeca? Ontvang onze nieuwsbrief gratis!