Hij reageerde in de uitzending van maandag 7 december in gesprek met tafeldame Antoinnette Scheulderman. Het pop-up restaurant met ‘vergeten’ gerechten dat grootst was aangekondigd, sloot na twee dagen haar deuren weer. De recensies in onder meer het Parool en de Volkskrant waren genadeloos hard.
Van Nieuwkerk trekt het boetekleed aan. ‘We hebben het niet goed gedaan. Onze gasten verheugden zich op de bijzondere gerechten, maar wij konden het niet waar maken.’
Robert Kranenborg
Veel van de gerechten bereidde chef Robert Kranenborg eerder voor de camera’s van DWDD en liet ze proeven aan Van Nieuwkerk en de tafelgasten van de show.
Op de vraag of het restaurant sluit, vanwege de slechte recensies blijft een duidelijk antwoord uit. ‘Van kritiek kun je leren. Soms is het gemeen. Soms terecht. Soms hard. Ik heb alles meegemaakt met ons programma. Maar dit was spijkerhard. We denken nu na; waar is het mis gegaan.
Verheugd
Matthijs van Nieuwkerk praat over een slecht weekend. ‘We hadden ons er ontzettend op verheugd. Een eigen restaurant. Dat is niet ons vak, dat weten wij ook. Maar aan tafel hebben we vijf jaar lang gekookt met Robert Kranenborg. Aparte gerechten. Uit de haute cuisine die bijna niemand meer maakt.
Er is ook een kookboek gekomen en toen dachten we rond dat boek gaan we een aparte presentatie doen. En toen dacht iemand rondom de presentatie: laten we een paar van die gerechten gaan koken. Er kwam een loods vrij tegenover de studio waar wij 2,5 week konden koken.
Niet ons vak
‘Zo gezegd zo gedaan. Dus we werden restaurateur. Een buitenschoolse activiteit, maar dat hebben we vaker gedaan. bijvoorbeeld met onze festivals. En samen met Robert Kranenborg erbij, dachten wij dat het moest gaan lukken’
‘Meer dan 3.000 mensen, vanuit heel Nederland, wilden dat samen met ons meemaken. En het was niet goedkoop. 80 euro voor vijf gangen. En wij zijn van start gegaan en zijn twee avonden open geweest. Er kwamen recensies en reacties van mensen die bij ons gegeten hadden en die waren niet goed.'
‘Zeer kritisch. Niet mals. En zo hoort het ook. Het moet kritisch gewogen worden wat je doet. Altijd. En dit hadden we nog niet meegemaakt dat het zo hard ging waaien en regenen.Maar we hebben onmiddellijk besloten: zo kan het niet. mensen verheugden zich op die speciale keuken. We konden de gerechten niet die finesse geven die ze nodig hadden. We konden het niet waar maken. Niet zo bijzonder maken als het zou moeten zijn. Dat hebben we gewoon niet goed gedaan.’
Alle gasten die gereserveerd hadden of er al hebben gegeten krijgen hun geld terug, de menuprijs bedroeg 80 euro.
Welke rol Kranenborg heeft gespeeld in het besluit om te stoppen en of hij de kritiek onderschreef, is niet bekend. Hij was dit weekend onbereikbaar voor commentaar, meldt het NRC.