Meer hectoliterkorting? Geen denken aan, zei de brouwer

Meer hectoliterkorting? Geen denken aan, zei de brouwer

Gerold van der Vrande runt al 28 jaar Herberg De Morgenstond in Griendtsveen. Hij huurt het pand van Bavaria. Een brouwerij waar in de woorden van ...

Als Misset Horeca in februari de pilsprijzen tegen het licht houdt blijken deze de afgelopen tien jaar buitenproportioneel gestegen te zijn. Ondernemers betalen stelselmatig teveel voor hun pils. Brouwers houden zich stil, slechts Bavaria wil reageren bij BNR Nieuwsradio. Volgens directeur Peer Swinkels klopt het verhaal feitelijk wel, maar 'er wordt constant gesproken over de brutoprijs. Maar dat is maar in beperkte mate de echte prijs, omdat er een korting afgaat. En die is de afgelopen jaren enorm opgelopen.' Als de interviewer antwoordt dat volgens het artikel niet iedere ondernemer in de positie verkeert om te onderhandelen, reageert Swinkels resoluut: 'Dat is natuurlijk incorrect. Elke horecaondernemer kan onderhandelen over de bierprijs, althans bij ons.'

Vijftien jaar lang geen korting

Misset Horeca sprak met Gerold van der Vrande, al 28 jaar eigenaar van Herberg De Morgenstond in Griendtsveen. Het pand huurt hij van Bavaria. Veertien jaar lang kreeg hij geen hectoliterkorting en na lang aandringen krijgt hij eind vorige eeuw 25 gulden korting. In de overgang naar de euro werd dit €12,50 en anno 2015 is dat nog steeds zijn korting.

Jij krijgt al vijftien jaar lang dezelfde korting, terwijl pils- en huurprijzen stijgen. Dat is toch op z'n zachtst gezegd vreemd?

'Drie jaar geleden heb ij om een hogere hectoliterkorting gevraagd. 'Geen denken aan',  was de reactie van Bavaria. Ze haalden hun rendement hier niet. Punt.'

Een korting van €12,50 is sowieso niet veel.

Stilte.... 'Weet je wat nou mijn grootste punt van irritatie is? Het feit dat ik te maken heb met collega's in mijn directe omgeving die lagere prijzen kunnen hanteren dan ik. Zij zitten niet in een pand van de brouwer en krijgen daardoor hogere kortingen. Daarmee is die collega een zware concurrent. En wat me daar nog het meeste van dwarszit: zij krijgen enorme hectoliterkortingen en die worden gefinancierd met de hectoliterkorting die ondernemers als ik, in een pand van de brouwer, niet krijgen. Dat is het meest irritante dat ik op dit moment voel. Ik ben mijn concurrent aan het subsidiëren.'


Lees  het hele verhaal van  Gerold van der Vrande in de nieuwe Misset Horeca van zaterdag 21 maart.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.