‘Door zelf te oogsten ga je heel anders denken én heel anders koken. Onze kaart wordt afhankelijk van wat er op welk moment in de tuin staat. Je moet de seizoenen nog beter volgen.’ Edwin Vinke oogst sinds begin juni uit eigen tuin, De Zilte Hof, tegenover zijn tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang.
Nu al zou hij niet meer zonder die tuin kunnen. ‘Alles heeft veel meer smaak! Daar ben ik wel van geschrokken, in positieve zin natuurlijk.’ Wel erkent Vinke dat het oogsten uit eigen tuin arbeidsintensiever is voor de jongens in de keuken. ‘Wassen, spoelen en snijden, ja, daar gaat wel wat tijd in zitten.’
Hoe het straks in de winter gaat, is ook nog niet bekend voor Vinke. ‘We gaan zo lang mogelijk door en gaan werken met dekzeilen. Maar in koolsoorten, spruitjes en dergelijke zitten ook veel mogelijkheden. Daarnaast gaan we fermenteren, sappen maken, jams, geleis, purees et cetera. We proberen zo lang mogelijk uit de tuin te blijven putten. De tijd zal het uitwijzen.’
Hoewel Vinke dus nog volop aan het experimenteren is met zijn nieuwe tuin, denkt hij al weer aan de volgende stap: levende have. ‘Ik zie een biotoop voor me hier voor de deur met bijen et cetera.’ Nu al heeft Vinke eigen kippen. Daarnaast is hij in gesprek met een veehouder uit de buurt om eigen schotse hooglanders te gaan houden. ‘Mijn kop zit vol met ideeën.’
De teeltuin van Edwin Vinke wordt op 22 augustus officieel geopend door Carla Peijs.
Bekijk hier het video interview dat Misset Horeca hield met Edwin Vinke.
Bekijk hier de foto’s die Misset Horeca maakte van De Zilte Hof.