De tournedos welke op de tweede plaats te vinden is blijkt deze kerst in de Nederlandse restaurants lang niet zo populair te zijn. Dit blijkt uit het Kerstonderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies te Warmond. Dit jaar vergeleek het adviesbureau de kerstmenu’s van ruim 300 restaurants in de 21 grootste steden van Nederland. Hierbij is uitgegaan van een representatieve mix van niveau.
Klassieke samenstelling
Het meest populaire voorgerecht is de klassieke carpaccio, op de voet gevolgd door diverse bereidingen van eend. Ondanks de negatieve publiciteit omtrent foie gras wordt in 26% van de restaurants, waar eend op het menu staat, eendenlever geserveerd.
Wild en winterse soepvarianten
Als tweede gang blijken soepen en bouillons veruit het populairst te zijn, vooral diverse wildvarianten met eend en fazant. Ook winterse soepvarianten zoals bospaddestoelen- en pompoensoep blijken uit het onderzoek deze kerst veel te worden geserveerd.
Verfrissing als tussengerecht
Niet alleen als tweede gang maar ook als tussengerecht zijn soepen en bouillons het populairste gerecht. De soepen worden gevolgd door spooms, wat inkooptechnisch een zeer verantwoord tussengerecht is. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende frisse fruitsoorten zoals groene appel en limoen.
Hert
Als hoofdgerecht vinden we diverse bereidingen van hert terug, met name gebraden hertenrugfilet. De hoofdgerechten worden veelal gecombineerd met stoofpeertjes en rode kool en gaan gepaard met wildsaus, bospaddestoelensaus, rode wijnsaus en de authentieke jus. In combinatie met ‘vergeten’ groenten zoals pastinaak geeft dit het hoofdgerecht een authentiek karakter.
Warme afsluiting
Ook bij de desserts vinden we de klassiekers terug op de kaart. Met duidelijke voorsprong komen chocoladedesserts als meest populair uit het onderzoek naar voren. De voornaamste varianten hierop zijn chocoladetaartjes (24%) en chocolademousse (23%), gecombineerd met smaken als caramel, sinaasappel en peer. Op de tweede plaats volgen de kaasplankjes, hierbij wordt zowel gekozen voor het gebruik van lokale kazen als voor buitenlandse kazen.