Dit zijn de hoogste nieuwkomers voor GaultMillau België

Dit zijn de hoogste nieuwkomers voor GaultMillau België

Voor een digitaal publiek van duizenden restaurateurs, journalisten en partners stelden Marc Declerck en presentatrice Virginie Claes de negentiende editie van de Belgische Gault&Millau Gids voor. Dit zijn de hoogste nieuwkomers en de chefs van het jaar.

De hoogste nieuwkomer voor Vlaanderen is Hertog Jan in Antwerpen met een score van 18/20. Voor Wallonië zijn er twee hoogste nieuwkomers: Toma in Luik en Le Grand Verre in Durbuy, beide met een score van 16/20. De hoogste nieuwkomer in Brussel is La Villa Lorraine by Yves Mattagne met een score van 16.5/20.

Stijgers aan de top dit jaar zijn Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken) en Vrijmoed (Gent) met 17.5/20, Sel Gris (Knokke-Heist)met 17/20, Altermezzo (Tongeren), Colette – De Vijvers (Averbode), Dôme (Antwerpen) en Sir Kwinten (Lennik) met 16.5/20, en L’Envie (Zwevegem) met 16/20.

Chef van het Jaar 2022

De titel van Chef van het Jaar 2022 gaat dit jaar naar Thierry Theys van Nuance in Duffel. 'Met zijn zin voor nuances - what’s in a name -, contrasten uitgewerkt in evenwichtig gedoseerde details en scherp getekende bordspiegels, bereikte deze chef in 2021 nieuwe hoogtes. Zijn keuken heeft een signatuur die het hele traject van aperitiefhapjes tot zoets bij de koffie karakteriseert en daardoor de gasten verwent met tal van leuke vondsten vol zintuiglijke prikkels', aldus de redactie. 'Geen enkel detail ontbreekt: van het luxueuze interieur tot de brood- en boterselectie', zo bevestigt ook CEO Marc Declerck.

Tot Jonge Chefs van het Jaar werden dit jaar bekroond: Martin Volkaerts (L’Amandier - Genval) voor Wallonië, Martijn Defauw (Rebelle - Kortrijk) voor Vlaanderen en François-Xavier Lambory (Stirwen – Brussel) voor het Brussels Gewest.

Overige awards

Daarnaast werden traditiegetrouw de volgende awards uitgereikt:

  • Gastheer van het Jaar: Jonas Kellens (Dim Dining- Antwerpen)
  • Italiaan van het Jaar: San Daniele (Brussel - Ganshoren)
  • Aziaat van het Jaar: Nonbe Daigaku (Brussel - Elsene)
  • Het mooiste terras: Le Cor de Chasse (Wéris)
  • Het mooiste restaurant design: Le Vieux Château (Flobecq)
  • Sommelier van het Jaar: Benjamin De Buck (Vrijmoed - Gent)
  • Dessert van het Jaar: Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken)
  • Brasserie van het Jaar: Ciro’s (Antwerpen)
  • Gastro-bistro van het Jaar: DOOR73 (Gent)
  • Ambachtsman van het Jaar: Jan Nijs (Plein 25 - Elsegem)
  • Groentegerecht van het Jaar: Arabelle Meirlaen (Marchin)
  • Wijnkaart van het Jaar: Sans Cravate (Brugge)
  • Bierkaart van het Jaar: Taratata (Hasselt)
  • De 'prijs & plezierverhouding' van het Jaar: ’t Pachthuis (Zottegem) voor Vlaanderen, Chabrol voor Brussel en CCnomie (Dinant - Falmignoul) voor Wallonië.
  • De 3 ontdekkingen van het Jaar: Klost’r (Vlijtingen) voor Vlaanderen, Savage voor Brussel en Racines (Floreffe) voor Wallonië.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.