Soenil Bahadoer: 'Coronasluiting was verplichte sabbatical'

Soenil Bahadoer: 'Coronasluiting was verplichte sabbatical'
Soenil Bahadoer en zijn moeder

Voor Soenil Bahadoer, tweesterrenchef van De Lindehof in Nuenen, was de verplichte coronasluiting niet alleen doffe ellende. 'Ik heb veel dingen gedaan waar ik normaal geen tijd voor heb. Zoals vaak koken met m'n moeder.' Ook legde hij de laatste hand aan zijn boek Spicy Chef.

‘De eerste week van de verplichte sluiting in maart was ontzettend moeilijk,’ vertelt Soenil Bahadoer openhartig aan Misset Horeca.

Bahadoer vervolgt: ‘Daarna vond ik mijn rust. Vanaf mijn zeventiende heb ik alleen maar gas gegeven. Er was geen pauze. Nooit. En ik houd ook van werken. Koken is mijn passie. Maar omdat je altijd op je zaak bent, is er geen tijd voor andere dingen.’

Soenil Bahadoer

De tweesterrenchef van De Lindehof in Nuenen kon de corona sluiting na die eerste week als een verplichte sabbatical zien en vond rust. Niet dat hij stil ging zitten...

Soenil Bahadoer investeerde tijd in vrienden en familie. Met behulp van de NOW-regeling kon het hele team aanblijven. De zomervakantie kortte Bahadoer wel in. ‘We zijn tien dagen dicht geweest deze zomer, de andere dagen houden de jongens en meiden van me tegoed. Maar alle salarissen, inclusief vakantiegeld, zijn betaald. Het was gelukkig een drukke zomer. We hebben ons best gedaan om ‘in the picture’ te blijven.

'Koken met m'n moeder'

Tijdens de verplichte sluiting kookte de chef vaak met zijn moeder, werkte aan zijn specerijen en legde de laatste hand aan een nieuw boek, Spicy Chef.

Een boek met zo’n vijftig recepten gecombineerd met verhalen over zijn Surinaams-Indiase afkomst. Vanwege deze basis combineert Bahadoer in zijn keuken Oost en West. Gastronomie verrijkt hij met Surinaams- Indiase ingrediënten en smaken. Op zijn borden vindt een samensmelting plaats van Surinaams streetfood en haute cuisine. ‘Soenil Bahadoer is als culinaire jazz-rock,’ luidt een recensie.

Er is in het boek ook aandacht voor de rol van eten binnen de familie van Bahadoer. Snacks, zoals een brioche met bakkeljauw en compote van gebrande tomaten, en gerechten als sukade-rendang met gemberbier-ijs, of het familierecept voor Surinaamse bami.

Eten verbindt

‘Eten kan verbinden. Mensen samen brengen. Ook mensen uit verschillende culturen. Ik ben heel blij dat ik hier met mijn diverse keuken aan kan bijdragen.’

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.