Ze runnen nu nog Restaurant ’t Klooster in Wij bij Duurstede. Deze zaak hebben ze verkocht aan Roy Schipper. Op 1 oktober krijgen Jeroen en Natasja van Hensbergen de sleutel van hun nieuwe restaurant.
Wat ze vanuit ’t Klooster meenemen naar JanZen is hun ‘gastric bypass menu’. Een speciaal menu voor mensen die een maagverkleining achter de rug hebben. ‘Natasja (37) is wat dat betreft ervaringsdeskundige en voor haar was het heel lastig om na de operatie nog uit eten te gaan. Bij ’t Klooster deden we ook al een dergelijk menu en er was continu belangstelling voor. Het zijn niet alleen veel kleinere gerechten, maar je serveert ze ook met voldoende tijd tussen de gangen. In principe zijn het zes gangen, maar zitten gasten na vier vol, dan berekenen we ook maar vier.'
Jeroen (36) en Natasja van Hensbergen zetten ’t Klooster in de verkoop omdat ze zelf toe zijn aan een grote zaak. ‘Bij ’t Klooster kunnen we maximaal 40 gasten kwijt. JanZen biedt ruimte aan 50 couvert plus een ruimte voor private dining waar we nog eens 12 mensen kwijt kunnen. Plus het terras met 75 stoelen dat JanZen wel heeft en ’t Klooster niet’. Bij beide zaken gaat het om een huurpand.
‘Het is voor ons echt een stap vooruit,’ zegt Jeroen van Hensbergen tegen Misset Horeca. En dat wilden we graag: doorgroeien. We hebben ’t Klooster vier jaar gedaan en het is een heel mooi bedrijf. Ook echt wel ons kindje, maar nu willen we verder kijken.’
De naam JanZen blijft behouden en ook gaat de nieuwe eigenaar niet rigoureus verbouwen. ‘Beetje opfrissen, verven. Dat soort dingen. Daarnaast doen we een paar kleine aanpassingen in de keuken, zoals een andere oven.’
Bib Gourmand
Van Hensbergen hanteert ook het driegangenkeuzemenu dat een vereiste is voor Michelin om een Bib Gourmand toe te kennen. ‘Dit blijven we ook serveren tijdens al onze openingsdagen. We gaan alleen de keuzes iets veranderen. We laten onze gasten per gang kiezen tussen vlees, vis of vega. Daarnaast gaan we gewoon a la carte doen en menu’s. Van vier tot zeven gangen. Het prijsniveau blijft ongeveer gelijk. Hoewel Van Hensbergen hoopt dat de Bib Gourmand behouden blijft, is dat aan Michelin. JanZen heeft nu een viergangenmenu op de kaart voor 42,50 euro.
JRE
Of Van Hensbergen lid blijft van de JRE weet hij nog niet. JanZen is voor ons een nieuwe start. Als we lid willen blijven willen we ook zeker echt weer door de selectie.’
Koken met seizoen en leveranciers
Van Hensbergen werkte onder meer bij Brasserie de Bruiloft in Vianen, Coco Pazzo in Houten en zes jaar lang bij driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle waar hij onder meer chef van de voorbereidingskeuken was. Na een baan als sous-chef bij de Saffraan in Amersfoort kookte hij bij restaurant Brazz in Vianen. Zijn pure kookstijl is afkomstig uit zijn tijd bij de Librije. ‘Ik kook zoals Jeroen dat doet, zeg ik altijd. Niet Frans of Italiaans. Maar a la Jeroen. Puur maar wel spannend en het seizoen is leidend.’
‘Leveranciers zijn daarbij heel belangrijk. Zij kunnen me vertellen welke producen van voldoende hoge kwaliteit zijn. Wil ik iets doen met Scholfilet, maar raad mijn visleverancier dat af omdat ze niet van voldoende kwaliteit zijn op het moment, dan zal ik zeker iets anders kiezen.’