De afgelopen jaren maakte volgens Datlinq de Japanse keuken een flinke opmars, gedreven door de groeiende populariteit van sushi. Onder andere ten koste van de traditionele Chinees (-16%) groeide het aantal restaurants met een Japanse keuken hierdoor van 173 naar 364 restaurants. In de provincie Noord-Brabant was de toename het grootst met 34 nieuwe Japanse restaurants.
Ook het aantal overige Aziatische restaurants (onder andere Thais, Vietnamees, Indonesisch) groeide de afgelopen jaren sterk met 18 procent naar 585 restaurants. In Noord-Holland daalde het aantal Chinese restaurants het sterkst met ruim 20 procent naar 248 restaurants.
Waar het aanbod van restaurants met een Spaanse en mediterrane keuken de laatste jaren met ruim 100 groeide, waren ruim 200 restaurants met een Italiaanse, Griekse of Egyptische keuken genoodzaakt de deuren te sluiten. Een interessante groei is waarneembaar bij restaurants die zich specialiseren in grill of vis. Deze keukens groeiden met ruim 20 procent.
Veel Turkse restaurants in grote steden
In de vier grote steden van Nederland zijn interessante verdelingen en ontwikkelingen te onderscheiden. Zo is het aandeel en de stijging van Turkse restaurants in Rotterdam relatief hoog. Ook het aandeel Turkse restaurants in Den Haag is groot, ondanks een afname in de afgelopen vier jaar met 22 procent. In tegenstelling tot de Turkse keuken heeft het Italiaanse restaurant het zwaar in Rotterdam, zo daalde dit type twee keer zo sterk als gemiddeld in Nederland.
In Utrecht hebben de Chinese restaurant het extra zwaar te verduren. Meer dan een derde van alle Chinese restaurants sloot hier tussen 2011 en 2015 de deuren. Opvallend is dat de Frans/Nederlandse restaurants in Amsterdam - in vergelijking met de andere steden - het beste stand houden met een daling van ‘slechts’ 13 procent. De brede internationale keuken doet het daarentegen erg goed in de hoofdstad met een stijging van 75 procent.