‘Dat is toch gaaf, dat je op je 25e met je vriendin een restaurant begint, en 18 jaar later gewoon twee sterren hebt! Ik ben vooral heel blij voor mijn chef, hij is nu bijna twee jaar chef en heeft een enorme sprong gemaakt.’
Die chef, Jan Sobecky (31) wijst weer terug naar Voogel: 'zonder zijn inzet en investeringen had ik nooit de mogelijkheden gehad dit te bereiken. Hij heeft de zaak verbouwd, twee koks aangenomen, hij is medeverantwoordelijk voor dit succes. Ik ben hem dankbaar dat hij mij heeft gekozen als chef-kok.'
Sobecky is vooral verbaasd dat hij de tweede ster al zo snel krijgt. 'Echt bizar. Vorig jaar was ik zenuwachtig of ik de ster van mijn voorganger wel zou behouden, aan een tweede ster durfde ik nog niet te denken. Al heb ik vannacht wel slecht geslapen. Zeker toen de afgelopen weken veel collega's kwamen eten. Toen dacht ik: weten zij iets wat ik niet weet?'
Werner Loens
Voogel zegt maar één keer bezoek van een inspecteur te hebben gehad waar hij vanaf weet. ‘Ik heb geen idee wat we anders of beter hebben gedaan. Ik denk dat we vooral continu zijn geweest. Maar het applaus dat we hiermee krijgen is echt geweldig. Al doen we het vooral voor de gasten.’
Sobecky over dat bezoek van Michelin: 'Werner Loens zelf kwam op een donderdag langs als passant. Gelukkig was het aardig druk, 22 man. Achteraf maakte hij een praatje over mijn ambities en waar ik gewerkt heb.' Dat Loens slechts bezoeken aflegt bij kandidaten voor een sterpromotie, had Sobecky zich niet gerealiseerd.
'Loens vond het leuk om te horen waar ik allemaal gewerkt heb. Ik heb ervaring opgedaan in New York en Chicago, daar mijn smaakbibliotheek opgebouwd. Maar de verfijning heb in geleerd in Parijs, daar heb ik 2,5 jaar gewerkt.'
Voogel en Sobecky zijn trots nu van de lijst sterzaken met 84 namen naar de lijst tweesterrenzaken met 16 namen te zijn gepromoveerd. 'De spotlights en vergrootglazen staan op Bloemendaal.'