Na de eerste lockdown nam het aanbod van horecazaken in de verkoop al met 30 procent toe bij Knook & Verbaas, groot in Rotterdam en omgeving. Nu er een tweede golf aan coronabesmettingen aan de gang is in Nederland, ligt het aantal aanvragen om horecabedrijven in de verkoop te doen 28 procent hoger dan vorig jaar, zegt makelaar Marcel Verbaas.
Kosten lopen door
Die verkoopdrift komt door een 'gitzwart scenario' dat voor veel horecabedrijven nu realiteit dreigt te worden. 'De loonkosten en huurkosten lopen gewoon door en geld verdienen met de afhaal wordt ook steeds lastiger', zo stelt het kantoor, dat vooral in de regio Rotterdam, Zeeland en Noord-Brabant actief is. 'Ondernemers zien de bodem in zicht raken.'
‘Nu staat de telefoon weer roodgloeiend met vragen over het verkopen en de waardebepaling van cafés, restaurants en in sommige gevallen zelfs hele hotels,’ aldus Marcel Verbaas.
'Op dit moment hebben we 200 ondernemingen in de verkoop. In 2019 hadden we er in totaal 89 verkocht', zegt Verbaas. Dat varieert van casco huurpanden tot goedlopende restaurants. Het is volgens hem op dit moment nog goed mogelijk om kopers te vinden voor horecazaken, omdat branchegenoten met genoeg geld in kas mogelijkheden zien om goedkoop uit te breiden. 'De waarderingen zijn lager dan vorig jaar, soms een kwart lager.'
'Niet in blinde paniek verkopen'
Toch adviseert Verbaas niet om in 'blinde paniek' je bedrijf te koop te zetten. Ondernemers zien veelal geen andere oplossing, maar die is er soms wel. Denk aan herfinanciering, een zakelijk partner zoeken. 'Ondernemers die nu hun bedrijf verkopen moeten dat vaak, van wil is echter geen sprake. Ze voelen zich gedwongen.'
Wil je als horecaondernemer toch je bedrijf verkopen, dan kun je bij Verbaas een bemiddelingscontract sluiten voor 6 maanden. Hier betaal je 595 opstartkosten voor, en verder geldt: no cure, no pay.
HVAB Horecamakelaardij, vooral op Noord-Holland en Flevoland gericht, signaleert nu nog geen extra drukte bij de verkoop van restaurants of cafés. Maar het is volgens oprichter René Manten stilte voor de storm. Ondernemers zijn volgens hem bang en terneergeslagen.
Vrees voor sluiting
De horeca vreest dat hen een sluiting voor de rest van het jaar boven het hoofd hangt. Hugo de Jonge meldde dinsdag 27 oktober tijdens het persmoment in een bijzin dat het huidige pakket maatregelen nog tot in december van kracht zal blijven. Verdere informatie hierover gaf hij echter niet.
De horeca werd moedeloos van de boodschap van minister Hugo de Jonge dat de huidige coronamaatregelen tot zeker december van kracht blijven. ‘Voor veel ondernemers is dat een zware dobber. Het eigen vermogen is vaak voor een groot deel op en de schulden stapelen zich op’, zegt voorman Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland.
Willemsen was ook over het geboden steunpakket dat eerder dinsdag naar buiten kwam al niet te spreken. ‘Het is niet meer dan een goedbedoelde fooi. Als we 100 procent gesloten moeten blijven, moeten we ook 100 procent gecompenseerd worden.’ Bovendien komt het geld dat wel wordt geboden te laat. Bedrijven kunnen pas half november een aanvraag doen voor een bijdrage aan het loon en de vaste lasten. “Maar dan hebben we de lonen over oktober en november dus al weer zelf voorgeschoten.’