Horecazaken die besmette gasten binnen hebben gehad zouden in zijn ogen na het treffen van een paar maatregelen snel weer open kunnen. 'De focus ligt nu erg op de horeca, terwijl het aantal besmettingen daar niet het hoogst is', aldus KHN.
Naam en contactgegevens
Bezoekers van horecagelegenheden moeten voortaan hun naam en contactgegevens ook opgeven als ze binnenkomen. Dat heeft premier Rutte gezegd tijdens de persconferentie over het coronabeleid op 6 augustus. Gasten moeten zich vrijwillig laten registreren.
Zo kan er makkelijker bron- en contactonderzoek worden gedaan als er toch een uitbraak is. In andere landen, zoals Duitsland en Italië, is dat al de regel.
Discussie over sluitingen
KHN is van mening dat geen discussie moeten worden gevoerd over boetes en sluitingen. 'Dit werkt alleen maar averechts', maar over het draagvlak voor de maatregelen bij het publiek. De overheid heeft daar een belangrijke rol in als het gaat om informeren en voorlichten. KHN: 'Het draagvlak voor de maatregelen neemt af dat is niet alleen op de horecaondernemers af te wentelen. Rutte gaf tijdens de persconferentie aan dat we allemaal onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Het effect is het grootste als we dit met alle sectoren doen. Daarom vindt KHN het wel bijzonder dat opnieuw de nadruk op de horeca wordt gelegd.'
Toename aantal besmettingen
Belangrijk om te benadrukken is dat de toename van het aantal besmettingen volgens het RIVM vooral toe te schrijven aan activiteiten in de persoonlijke sfeer, zoals familiebijeenkomsten, feestjes en borrels. Hier zouden mensen zich onvoldoende aan de hygiënemaatregelen en de anderhalvemeterregel houden. 'De afgelopen week hebben een aantal zaken om deze reden ook hun deuren moeten sluiten, maar dit is zeker niet representatief voor de horeca in deze steden en in Nederland. We betreuren deze besmettingen en willen deze ook zeker niet bagatelliseren, maar het is belangrijk om ons te realiseren dat overal waar mensen samenkomen, kunnen nieuwe besmettingen plaatsvinden: thuis, bij familie, in de sportschool en dus ook in de horeca.'
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
KHN begrijpt dat als het aantal besmettingen toeneemt, het de taak van de overheid taak is om mensen te wijzen op de risico’s, alert te zijn, de maatregelen in acht te nemen en aanvullende maatregelen te treffen, 'maar het is bijzonder om daar uitsluitend de horecasector voor te aan te wijzen. De overheidsmaatregelen die nog steeds gelden hakken er enorm in bij de horeca en dit besluit is dan ook enorm teleurstellend. Horecaondernemers snakken naar verlichting van de maatregelen.' De horeca volgt de protocollen en KHN blijft haar leden oproepen er alles aan te doen om de veiligheidsmaatregelen te hanteren. Ook blijft KHN de gasten oproepen zich aan de regels te houden. De anderhalve meter afstand is een grote uitdaging, maar elke besmetting is er een teveel dus we moeten gezamenlijk onze verantwoordelijkheid nemen.