20 procent ondernemers kan maximaal drie maanden zonder inkomsten

20 procent ondernemers kan maximaal drie maanden zonder inkomsten

Twintig procent van de zelfstandige ondernemers in Nederland schatte vorig jaar maximaal drie maanden te kunnen rondkomen zonder inkomsten uit werk. Dit hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO onderzocht, nog vóór de uitbraak van het coronavirus.

Bij de enquête stelden zo'n 40 procent van de zzp'ers en een derde van de zelfstandige ondernemers met personeel het een jaar of langer te kunnen volhouden. Dit onderzoek werd niet alleen gedaan onder horeca ondernemers/zzp'ers.

Van beide groepen verwachtte 10 procent tussen de drie en zes maanden te kunnen teren op hun reserves.

Het ranglijstje van sectoren waarin zzp'ers sneller dan drie maanden blut vreesden te zijn, wordt aangevoerd door de sector transport en logistiek gevolgd door de pedagogische beroepen (26 procent), dienstverlening (24 procent) en de creatieve en taalkundige sector (22,5 procent).

Van de zzp'ers in de ICT, de agrarische sector of met een bedrijfseconomische achtergrond, verwachtten er relatief weinig dat zij minder dan drie maanden met hun buffer vooruit konden.

Door de coronacrisis is voor veel van de 1,2 miljoen zelfstandigen (waarvan 1 miljoen zzp'ers) de werkgelegenheid nagenoeg weggevallen, waarmee de situatie waar het CBS en TNO naar vroegen voor veel van hen nu de realiteit is.

Zelfstandigen kunnen bij hun gemeente aankloppen voor een verruimde bijstandsregeling om hun inkomen tot het sociaal minimum te laten aanvullen. Ook kunnen zij beroep doen op de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Die houdt in dat ondernemers die direct getroffen zijn door de kabinetsmaatregelen tegen het nieuwe coronavirus, eenmalig een tegemoetkoming van 4000 euro kunnen krijgen.



Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.