De 11 finalisten werden in de voorrondes getest op techniek, presentatie, snelheid, creativiteit, smaak en balans. De finaledag bestond uit drie voorrondes: de Liquid Mastery, waarin de kennis over Diageo's Reserve Brands in 50 vragen werd getoetst, de Thinking Drinker Challenge waarin de bartenders drie cocktails blind moesten proeven en identificeren en tot slot The Sensorium Castle, waarvoor de deelnemers hun ‘signature' cocktail presenteerden met Schotse whisky als basis ingrediënt.
De finale
Het waren Sergejs Platonovs (The Duchess, Amsterdam), Alberto Matallana (The Dr., Rotterdam), Leroy Soumokil (Mystique, Amsterdam) en Kevin Kroon (Door 74, Amsterdam) die zich kwalificeerden voor de halve finale in het W Hotel. Uiteindelijk stonden de twee laatstgenoemden in de Final Challenge tegenover elkaar, waarbij Kevin Kroon door de jury tot winnaar werd verkozen.
De jury
De jury bestond dit jaar uit Tess Posthumus (winnaar 2015), Andrew Nicholls (winnaar 2009), Casper Reinders (Horeca Influencer), Bobby Rust (Chef Bridges*), Selwyn Senatori (kunstenaar) en Ingmar Voerman (mixology journalist). Het was een bloedstollende finale, maar uiteindelijk was het Kevin Kroon die de jury overrompelde en de grote prijs van zijn voorganger Tess Posthumus in ontvangst mocht nemen.
De Global Finals
De Diageo World Class Global Finals vinden 26 tot 29 september plaats in Miami, Florida. In deze week komen de beste bartenders ter wereld samen om te strijden om de internationale titel World Class Bartender of the Year. Dan wordt uitgemaakt wie de Japanner Michito Kaneko opvolgt als beste bartender van de wereld.