In opdracht van KWF Kankerbestrijding onderzocht TNS Nipo het smeergedrag onder ruim duizend Nederlanders. En hoewel 87% aangaf dat insmeren te allen tijde noodzakelijk is, bleek zo’n 61% dit te doen bij een bezoek aan het strand of bij een (zon)vakantie in het buitenland (57%).
Terrassen verstrekken zonnebrand
De smeercijfers bij sporten en terrasbezoek zijn echter nog veel lager. Slechts 10% denkt eraan zich in te smeren tijdens deze uitjes. Veel terrasondernemers spelen er inmiddels op in door –gratis- zonnebrand te verstrekken op hun terrassen.
36% verbrandt
Dat er onverstandig met de zon wordt omgegaan blijkt ook uit feit dat 36% aangeeft vorig jaar één of meerdere keren te zijn verbrand, een grote risicofactor voor huidkanker. Met de zomer voor de deur roept KWF Kankerbestrijding iedereen op zich juist ook tijdens ‘vergeten smeermomenten’ te beschermen tegen de zon.
Vaker verbrand, grotere kans huidkanker
UV-straling heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker. Daarbij geldt: hoe vaker iemand in zijn leven is verbrand, hoe groter de kans op huidkanker. Met name bij kinderen kan verbranding gevolgen hebben: hun huidcellen zijn extra kwetsbaar en doordat kinderen in de groei zijn, gaat de celdeling bij hen zo snel dat niet alle beschadigde huidcellen zich kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen.