De vraag naar biologische frites werd twee jaar geleden al gesteld door de eventorganisatoren Mojo en Loc7000, die al jaren samenwerken met La Place. ‘Destijds konden wij nog geen geschikte leverancier vinden’, legt Angelo Mans, rayonleider La Place catering & events, aan Misset Catering uit als hij met Patricia da Silva (manager catering & events) samen van de frites geniet. (foto 1 + 2)
Die leverancier werd onlangs wel gevonden. McCain Foods Holland levert nu de grote hoeveelheid patat. ‘En dan te bedenken dat we oorspronkelijk 110 ton wilden hebben. Na strenge controle door McCain werd dat uiteindelijk 50 ton.’, aldus Mans. ‘Met deze order zijn tienduizenden euro’s gemoeid.’
Sarpo Mira
Dat zou volgens Mans genoeg moeten zijn voor de evenementen en festivals die Mojo en Loc organiseren en waar La Place catert. De bio-frites werden onder meer geserveerd op het Koninginnedag-feest in Amsterdam, onder meer Lowlands volgt nog.
Albert-Jan Smelt, National Key Account Manager van McCain: ’De gebruikte biologische aardappel is van het ras Sarpo Mira. Deze aardappelen zijn SKAL gecertificeerd. Ook de fabriek in Lewedorp in Zeeland is gecertificeerd voor de productie van biologische frites.’
Marge
En dan wenste La Place ook nog eens frites van 14 millimeter in plaats van de meer voorkomende negen millimeter. ‘Frites van 14 millimeter blijven langer warm, vandaar’, licht Mans toe. Volgens hem is de inkoopprijs van biologische aardappelen/frites hoger.
‘Maar door het grote volume kunnen we een korting bedingen. Zo houden we ook onze marge op peil.’ La Place heeft het grammage iets aangepast omdat het de prijs per puntzak niet wil verhogen. Mans: ‘Of we meer frites verkopen omdat ze biologisch zijn? Nee, de consument vindt vooralsnog prijs belangrijker.’
Megafriteuses
Om aan de grote vraag (Mans: ‘Frites groeit nog steeds in afzet en omzet’) naar patat op events te kunnen voldoen wordt onder meer gebakken in megafriteuses. ‘Iedere volle friteuse levert binnen vier minuten 7,5 kilo patat op.’ (foto's 3 t/m 8)
Naast frites worden gezondere producten als fruit, brood en quiches op events steeds populairder. Bovendien legt La Place zich meer en meer toe op biologisch en duurzaam. Zo worden op de events waar La Place actief is de uitsmijters al bereid met biologische eieren.