Dat blijkt uit onderzoek van het bedrijfschap Horeca en Catering. Daaruit blijkt verder dat het totaalpakket van vergunningen met 4,4 procent is gestegen tot gemiddeld 378 euro. De precariobelasting op een horecaterras kost gemiddeld 3,2 procent meer dan in 2008 en komt op 1.600 euro uit.
Wat verder blijkt is dat de gemeenten flink verschillen van elkaar qua kosten. Zo kost het totale vergunningenpakket van Drank- en Horecawetvergunning, exploitatievergunning en terrasvergunning in de duurste gemeente 2.170 euro en in de goedkoopste 28 euro.
Drank- en Horecawetvergunning
Over het algemeen is het zo dat hoe groter de gemeente is, hoe duurder de vergunningen zijn. Grote gemeenten rekenen voor een Drank- en Horecawetvergunning gemiddeld het dubbele van kleine gemeenten en voor een exploitatievergunning bijna het drievoudige.
Eindhoven is met 1.034 euro de duurste gemeente qua Drank- en Horecawetvergunning. Gevolgd door Arnhem (942 euro) en Waterland (785). De goedkoopste gemeente is Hellevoetsluis (26 euro), gevolgd door Menaldumadeel (28 euro) en Het Bildt (28 euro).
Exploitatievergunning
Voor een exploitatievergunning moet het meest worden betaald in Zaanstad (1.369 euro). Ook Den Haag is met 1.328 euro fors aan de prijs. De derde duurste gemeente is Waterland met 959 euro. Wieringen daarentegen is met 6 euro het goedkoopst. Gevolgd door Tholen (8 euro) en Alphen aan den Rijn (13 euro).
Voor een terrasvergunning tenslotte moeten Nijmeegse horecaondernemers het meest betalen; 857 euro. Ook Rijnswoude (690 euro) en Almere (456 euro) behoren tot de dure gemeentes. In Menuldamadeel, Delfzijl, Raalte, Winschoten en Wieringen zijn horecaondernemers met 6 euro het goedkoopst af.
Tip