Oubaha, eigenaar van elf horecazaken, zorgde dinsdagmiddag voor vuurwerk tijdens een presentatie in de discussieruimte Heineken Barsolution op Bar:nl in Amsterdam. Oubaha was scherp, helder en gebruikte grote woorden over bierprijzen, de overheid en Koninklijk Horeca Nederland (KHN).
Revolutie
Vooral de bierprijzen vormde een speerpunt in zijn ruim half uur durend aantrekkelijk betoog. 'Brouwerijen zijn meer bezig met het afsluiten van huurcontracten, dan met brouwen van bier. De huurprijzen zijn 20 tot 40 procent te hoog en die prijzen worden doorbelast aan de horecaondernemer. Bierbrouwers zijn vastgoedondernemers en banken geworden. Ze halen een rendement van 8 procent op het onroerend goed, hanteren geen prijstransparantie en zorgen dat er geen marktwerking is’, aldus Oubaha.
Oubaha wil dat de markt snel wordt losgebroken. ‘Als brouwerijen ons niet meer mogen binden met huurcontracten, komt er een revolutie tot stand. Je kunt alleen een vuist maken wanneer KHN deze olifant aanpakt. Collectief aanpakken biedt een kans. Het is geen utopie. Geld moet je bij de bank halen en niet bij de brouwer. Ik wil dat mijn gasten in één zaak kunnen kiezen uit een glas Heineken, Grolsch of Dommelsch’.
Keihard ingrijpen
KHN, in Oubaha’s ogen de belangrijkste partij om de brouwers aan te pakken, laat volgens de ondernemer, die zelf 1,81 euro per liter betaalt, veel kansen liggen. ‘Ze zijn te lief, te traag en te oubollig. Ze moeten maatschappelijke druk op de juiste partijen leggen. Ze moeten niet stechelen over auteursrechtengeld, maar de grote brouwers aanpakken’.
De aanval op KHN werd beantwoord door de aanwezige Joop Brantenaar, sectorvoorzitter Cafés van KHN. ‘We zijn in gesprek met de brouwers en zitten in de derde ronde. Als we er nu niet uitkomen, gaan we de barricaden op. Er moet dan keihard worden ingegrepen. Maar het is doseren en communiceren’, aldus Brantenaar. ‘Jullie doseren al veel te lang’, reageerde Oubaha gevat.
Guusje ter Horst
Tenslotte richtte Oubaha zijn pijlen op de overheid. ‘We worden onproportioneel gestraft door de overheid. Er wordt te zwaar gewogen aan sociale hygiëne. Bij een tweede overtreding wordt direct de vergunning ingetrokken. En Guusje ter Horst dan? Die wordt betrapt met alcohol achter het stuur en wordt minister.’
Een vertegenwoordiger van Grolsch wilde zich na de presentatie niet mengen in de discussie. Die van Heineken verlieten tijdens de presentatie de zaal.