Het restaurant aan het Amsterdamse IJ ademt Jamie Oliver. Aan de wand hangen foto's van de beroemde Britse topkok omringd door leerlingen, in de kast staan zijn kookboeken en tijdschriften.
Jamie Oliver
Oliver zelf is er tegenwoordig zelden te vinden. Zijn doel is eens per jaar langs te komen, maar de agenda laat dit niet altijd toe.
Toch is hij volgens Coen Alewijnse, een van de oprichters van Fifteen in Amsterdam, oprecht betrokken bij de zaak.
Amsterdam
Jaarlijks leidt Fifteen Amsterdam twintig tot dertig jongeren op tussen de 18 en 24 jaar oud. Het zijn veelal jongeren zonder werk of opleiding. Vaak is er meer aan de hand, zoals schulden of drugsproblematiek.
Behalve de scholing tot kok wordt daarom ook hun privésituatie op orde gebracht. 'Anders heeft het geen zin ze iets te leren', stelt Alewijnse.
Londen
Hij wist toen hij samen met vriend Sarriel Taus het plan voor 'lekker eten met een sociale factor' bedacht, niet dat het zo groot zou worden.
'Fifteen was destijds hot en happening in Londen. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben erheen gegaan met ons idee dit in Amsterdam op te zetten. Na een lang gesprek zei Oliver tot mijn verbazing: dit gaan we doen.'
Inmiddels is er ook een derde Fifteen in Cornwall.
Opleiding
Van de ruim tweehonderd leerlingen die in tien jaar tijd een opleiding volgden, hebben 129 de eindstreep gehaald.
Alewijnse is tevreden met dit resultaat. In de loop der jaren is er wel een en ander veranderd.
Keuken
Zo stromen de jongeren nu drie keer per jaar in, waardoor in de keuken een mix ontstaat van beginners en meer gevorderden. 'Ze zien op deze manier ook waar ze over een paar maanden kunnen staan.'
Werken met handen
Hij ziet de horeca als een heel geschikte manier om deze doelgroep aan het werk te helpen. 'Het is hiërarchisch, je werkt met je handen.'
Al lopen de gemoederen ook wel eens hoog op in de keuken. 'Daar zijn de begeleiders op getraind. Het komt wel voor dat iemand naar beneden wordt gestuurd om even af te koelen.'
Diploma
De 19-jarige Jeraimy Gieyra rondt de opleiding over een paar weken af. Dan krijgt hij voor het eerst een diploma.
'Ik ben heel goed begeleid. Ze bellen je zelfs uit bed als het moet. Voor het eerst in mijn leven is iets super gegaan. Nu ga ik door voor zelfstandig kok.'
Bron: ANP