Bij de top vijf van irritaties van restaurantgasten scoort tegenvallend eten met 60 procent. Daarna volgt onvriendelijke bediening (38 procent), slechte prijs-kwaliteitverhouding (30 procent), te lange wachttijden (20 procent). Op plek vijf staan rondrennende en schreeuwende kinderen (11 procent) als storende factor. Dan volgen harde achtergrondmuziek (tien procent) en oncomfortabel meubilair (vijf procent).
Menukaart
Patrick Severein van Foodbrigade: 'We zien dat veel van de grootste ergernissen van gasten in handen liggen van de horeca ondernemer.' Volgens Severein begint de verleiding van de gasten bij de menukaart. 'Zij willen bijzondere gerechten, producten van het seizoen of dagmenu's.'
Als gasten eenmaal een slechte ervaring hebben gehad, is dat voor driekwart van hen een reden om niet meer terug te keren naar de bezochte horecagelegenheid.
In totaal ondervroeg Multiscope zo'n 1000 respondenten naar hun irritatiepunten bij restaurantbezoek. Gebruik van social media is slechts voor een kleine drie procent een stoorzender.
Dienstverlening beter
Uit onderzoek van vakblad FoodClicks en bureau Foodstep eerder dit jaar, blijkt dat de tevredenheid van gasten over de dienstverlening in horeca wel is toegenomen. Met name restaurants scoorden hoog in dit opzicht. Ze kregen een acht. Voor dit onderzoek werden 12.000 mensen ondervraagd.