Stichting Horeca Onderwijs deed navraag bij een groot aantal uiteenlopende horecagelegenheden en constateerde dat de branche heeft te lijden onder de economische crisis en dat dit zorgt voor een toename in goedkopere, minder ervaren en laagopgeleide flexwerkers.
Bovendien wordt steeds minder vaak adequaat geïnvesteerd in het opleiden van het personeel en dat leidt volgens de Stichting Horeca Onderwijs (SHO) tot verminderde hygiëne, gastvrijheid en veiligheid.
Flexwerkers
In geen enkele sector is het percentage flexwerkers zo hoog als in de horeca, aldus SHO. In 85 procent van de gelegenheden bestaat meer dan een kwart van het personeelsbestand uit flexwerkers. Bij ruim een derde is dit aantal zelfs hoger dan 50 procent.
Slechts drie van de honderd flexwerkers hebben bij aanvang van de werkzaamheden een verplichte certificering voor Sociale Hygiëne, HACCP of BHV.
Crisis
Ondernemers nemen het minder vaak op zich deze tijdelijke krachten op te leiden en laten het veelal aan de werknemers over om voor certificering te zorgen. Ruim 90 procent van de ondervraagden geeft aan dat de crisis de oorzaak is voor de sterke daling van opgeleid personeel.
Veiligheid
SHO maakt zich ‘grote zorgen’, met name over de veiligheid. ‘Er is een enorme toename in provocerend gedrag en drugsgebruik in het uitgaansleven. Met minder gekwalificeerd personeel betekent dat een sterk toenemend risico’, zegt adjunct-directeur Brenda van Dranen.
‘Het niet opleiden van personeel kost ondernemers uiteindelijk meer dan dat het oplevert. Opgeleid personeel werkt efficiënter, klantgerichter en weet om te gaan met onveilige situaties.’
Boetes en sluitingen
Daarnaast kunnen boetes hoog oplopen en bij herhaaldelijk optreden kan de zaak zelfs gesloten worden. Steeds meer zaken worden door de gemeenten gesloten vanwege het niet op orde hebben van de wettelijke eisen.
Klik hier voor de volledige onderzoeksresultaten.
Bron: APS/ANP