René Cieremans van Lake House Rotterdam, nummer twee in de Terras Top 100 van Misset Horeca in 2024, weet als geen ander hoe belangrijk een goed voorbereide start is. ‘Je moet zorgen dat alles klaarstaat zodra de eerste zonnige dagen zich aandienen. Gasten verwachten dan direct een topbeleving.’
Geen toeval
Bij Lake House wordt niets aan het toeval overgelaten. Van nieuw meubilair tot een strak georganiseerde bediening en een doordachte menukaart: alles wordt tijdig geëvalueerd en geoptimaliseerd.
Een goed terras draait niet alleen om de setting, maar vooral om de mensen die er werken. ‘Gastvrijheid is cruciaal. Hoe je gasten ontvangt, hoe snel ze worden geholpen en of ze bij vertrek worden uitgezwaaid: dat bepaalt of iemand terugkomt.’
Bij Lake House wordt het personeel daarom getraind op snelheid, gastvrijheid en productkennis. ‘We starten eind februari met trainingen. ‘We schakelen Gastvrijheidstrainer Gast is Koning in voor een aantal sessies per jaar, terwijl onze bedrijfsleiders de interne trainingen verzorgen.’
Voorbereiding: altijd klaar om op te schalen
De eerste warme dagen kunnen zich al in februari of maart aandienen. ‘Eind januari zaten er al 50 tot 60 man op het terras’, zegt Cieremans. ‘Wij zorgen ervoor dat we altijd snel kunnen schakelen. Een groot deel van ons terras blijft in de winter buiten staan, zodat we direct kunnen opschalen als de zon doorbreekt.’ Dat betekent ook vooruit plannen qua voorraad en inventaris.
Terras Top 100: een investering die loont
Deelname aan de Terras Top 100 heeft Lake House veel gebracht. ‘Sinds onze tweede plaats horen we van veel gasten dat ze speciaal daarom langskomen. Het heeft echt impact gehad op onze omzet’, vertelt Cieremans. Daarom doet hij dit jaar opnieuw mee, met zaken Lake House Rotterdam én Storm.