Van pizzabezorger tot mede-eigenaar van drie succesvolle Domino's vestigingen

Van pizzabezorger tot mede-eigenaar van drie succesvolle Domino's vestigingen
Tommy van der Kooij en Jesper van der Heijden zijn mede-eigenaar van drie succesvolle Domino’s vestigingen in Delft.

Tommy van der Kooij (41) en Jesper van der Heijden (33) zijn meer dan zakenpartners; ze zijn het bewijs dat je met de juiste instelling, passie voor je werk, ondernemerschap en ondersteuning van goede partners kunt doorgroeien van pizzabezorger naar mede-eigenaar van drie succesvolle Domino's vestigingen in Delft. Hoe hebben zij dit bereikt? Welke uitdagingen kwamen daarbij kijken en de hamvraag: wat is hun favoriete pizza?

Samen brengen Tommy en Jesper bijna vier decennia aan Domino’s ervaring met zich mee. Begonnen als bezorgers hebben ze stap voor stap de ladder beklommen tot de rol van franchisenemer. 'Bij Domino’s is het doorgroeien vrij natuurlijk', zegt Tommy. 'We noemen dat ‘growth from within’. Het is een kernwaarde bij Domino’s om talenten van binnenuit te ontwikkelen, en dat is bij ons ook gebeurd.'

Het is een kernwaarde bij Domino’s om talenten van binnenuit te ontwikkelen, en dat is bij ons ook gebeurd”

Jesper voegt toe: 'Als geboren Delftenaar begon ik op mijn zestiende bij Domino’s. Ik had altijd het idee om ooit een eigen zaak te runnen. Na verschillende opleidingen die ik niet afmaakte, besloot ik een fastservice-opleiding via Domino’s te doen. In 2020 werden we mede-eigenaar van een vestiging in Delft en in 2023 openden we onze derde zaak en werden we officieel franchisenemers.'

Ondernemen binnen een franchise

De stap naar het franchisenemerschap voelde voor Tommy en Jesper als een logische vervolgstap. 'Ik geloof volledig in het concept van Domino’s', zegt Tommy. 'Alles is goed geregeld, van productinkoop tot marketing. Daarnaast heb je de vrijheid in de uitvoering en kun je als franchisenemer beslissingen nemen, zolang je binnen de richtlijnen blijft. Zo kun je de salarisadministratie via Domino’s laten lopen, maar om de risico’s van het werkgeverschap te verkleinen kozen we voor onze vestigingen voor payrolling.'

Personeelsmanagement

Met zo’n 90 medewerkers verdeeld over drie locaties weten Tommy en Jesper hoe belangrijk goed personeelsbeleid is. 'Veel van onze medewerkers werken parttime naast hun studie of school', vertelt Tommy. 'Daardoor is er altijd een golfbeweging in het personeelsbestand. Vaak nemen nieuwe medewerkers hun vrienden mee, maar aan het einde van het schooljaar vertrekken er ook weer veel.' 

Jesper van der Heijden springt bij drukte bij in de bezorging: 'Ik geniet er nog steeds van om pizza’s te bezorgen.'
Jesper van der Heijden springt bij drukte bij in de bezorging: 'Ik geniet er nog steeds van om pizza’s te bezorgen.'

Jesper: 'Als we krap zitten, spring ik zelf op de fiets of scooter. Ik geniet er nog steeds van om pizza’s te bezorgen. Het enthousiasme van kinderen aan de deur maakt het altijd leuk. Als mijn moeder vroeger vertelde dat we pizza aten, dacht ik ook: yes!'

Efficiëntie en groei

Ondanks de personeelsuitdagingen zien Tommy en Jesper het ondernemerschap vooral als leuk en uitdagend. 'Het werken met jonge gasten en meiden is zeker leuk. Voor velen is het hun eerste baantje', zegt Tommy. 'Mijn doel is om de volgende bedrijfsleider te vinden en te trainen.' Jesper: 'Tegelijkertijd streven we altijd naar hogere omzet en efficiëntie.' Tommy vult aan: 'We willen niet alleen de pizza’s beter en sneller bezorgen, maar ook de Domino’s uitstraling behouden. Veiligheid en professionaliteit, zoals het dragen van een uniform en helm, staan daarbij voorop.'

Samenwerking met Please 

Om zich volledig te kunnen richten op hun ondernemingsdoelen kozen Tommy en Jesper voor payrolling. 'We hadden eerst een andere payrollpartner, maar daar hadden we geen invloed op de inhoud van de contracten en werden we niet altijd goed geïnformeerd', legt Tommy uit. 'Bij Please kunnen we een bijlage toevoegen aan de arbeidscontracten en was er technologisch sowieso meer mogelijk.'

Tommy van der Kooij: 'Bovenal ben ik blij met de risicobeperking die payrolling biedt.'
Tommy van der Kooij: 'Bovenal ben ik blij met de risicobeperking die payrolling biedt.'

Jesper: 'Ook is het contact met onze accountmanager heel fijn. We hebben een appgroep waarin we even snel wat afstemmen als dat nodig is.' Tommy: 'Maar bovenal ben ik blij met de risicobeperking die payrolling biedt. Dat geeft ons rust. Ja, payrolling kost geld, maar net als een verzekering hoop je het nooit nodig te hebben en als er iets mis gaat ben je blij dat je verzekerd bent. Als één medewerker langdurig ziek wordt, heb je het er al uit.'

Als één medewerker langdurig ziek wordt, heb je het er al uit”

Tot slot de grote vraag: wat zijn hun favoriete pizza’s? Tommy houdt van de ‘creamy bacon’, terwijl Jesper fan is van de ‘hot & spicy met bacon’.

Dit artikel is gesponsord door Please.

Domino's-franchisers openen in Lochem en Amstelveen

Domino's-franchisers openen in Lochem en Amstelveen

Domino's breidt uit met twee nieuwe vestigingen. In Lochem begint Thijs Vosmeijer aan zijn avontuur als franchisenemer van Nederlands grootste speler in het pizzasegment en Sem van der Burgt heeft in Amstelveen zijn tweede winkel geopend.

Pizza Pumpkin & Pesto

Domino's deelt drie smaaktrends voor het najaar

Nu de herfst officieel is begonnen, deelt Domino's drie smaaktrends voor het najaar. De trends zijn door new product development chef Wieke Kleine Koerkamp bovendien vertaalt in evenzoveel nieuwe items op de menukaart van de marktleider op het gebied van pizza delivery.

Subway Alkmaar

Onderzoek onder vijf ketens: Subway meeste vegan opties

Op basis van onderzoek onder vijf grote in Nederland opererende fastserviceketens heeft Subway de meeste veganistische opties. ProVeg International lichtte de menu-opties van Burger King, McDonald's, KFC, Pizza Hut/Domino's en Subway door in negen landen en constateerde dat bij ons 12 procent van de hoofdgerechten van de broodjesformule plantaardig te bestellen is.

Kaas onder de loep bij Domino's: bedrijf wil lagere uitstoot

Kaas onder de loep bij Domino's: bedrijf wil lagere uitstoot

Domino's Nederland gaat met haar kaasleveranciers kijken hoe het de CO2-voetafdruk van dit product voor gebruik op pizza's kan terugdringen. Daarvoor is het Domino's Dairy Initiative ontwikkeld. Uit onafhankelijk en wetenschappelijk onderzoek is namelijk naar voren gekomen dat bijna 40 procent van de totale uitstoot van de onderneming afkomstig is van zuivel en andere dierlijke eiwitten, en dan met name van kaas.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.