Na tien jaar strijd is bouw nieuwe nachtclub in Amsterdam begonnen

Na tien jaar strijd is bouw nieuwe nachtclub in Amsterdam begonnen
XML Architecture Research Urbanism

Na tien jaar juridische strijd, gaat het er - zeer waarschijnlijk - eindelijk van komen. De bouw van een nieuwe culturele nachtclub aan de Halvemaansteeg in Amsterdam is begonnen. Dat bevestigt ondernemer Michiel Kleiss aan NH Nieuws: 'Het is belangrijk dat het er nu echt komt.'

Belangrijk

Na tien jaar juridische strijd, gaat het er – zeer waarschijnlijk - eindelijk van komen. De bouw van een nieuwe culturele nachtclub aan de Halvemaansteeg in Amsterdam is begonnen. Dat bevestigt ondernemer Michiel Kleiss aan NH Nieuws: ‘Het is belangrijk dat het er nu echt komt.’

Het pand staat inmiddels al ruim twintig jaar leeg. Hoewel er nog altijd een hoger beroep loopt tegen een verleende vergunning, pakt Kleiss naar eigen zeggen nu door. Uitgaansgelegenheid het Institute for NightCulture (IINC) krijgt een café, kleine zaal en een grote zaal.

Internationaal bekend

Kleiss kent het klappen van de zweep. Hij was ooit mede-eigenaar van de RoXY. De nachtclub in Amsterdam, die van 1987 tot en met 1999 internationaal bekendheid genoot wegens zijn theatrale en glamoureuze uitstraling.

De rol die Kleiss bij RoXY bekleedde, is daarentegen voorgoed verleden tijd. Tegen NH Nieuws zegt hij daarover: ‘Het is straks aan de jonge mensen om het over te nemen en te programmeren’.

Juridische strijd

De reden dat Kleiss tien jaar lang juridische strijd voerde en nooit opgaf, is zijn liefde voor Amsterdam. En dan met name voor het nachtleven. ‘Ik vind het belangrijk dat het er nu echt komt. We (Amsterdam red.) hebben een roemrucht nachtverleden en zijn zogenaamd de stad van de vrijheid.’

'Vernieuwing is er eigenlijk niet meer, of nauwelijks. Er zijn natuurlijk wel hele leuke collega's die mooie dingen doen, maar het is heel moeilijk', zegt hij tegen NH Nieuws. 'Dat komt doordat het beleid is geweest om al die nachtcultuur naar de randen van de stad te verplaatsen, waar ze in een tijdelijk gebouw komen.'

Sloop

Het juridische aspect zit ‘m overigens in de sloop van een pand aan de Amstel. Dat pand moet de komende drie weken worden platgelegd. Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad is echter tegen die sloopplannen. Kleiss vertrouwt er echter op dat hij het hoger beroep wint en dat zijn plannen daardoor gewoon door kunnen gaan.

Dat vertrouwen komt bovendien voort uit het gegeven dat hij het pand ‘helemaal historisch’ terug bouwt. De verwachting is dat INC eind 2027 open kan.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.