KHN-voorzitter Marijke Vuik droomt over een terras in de zon

KHN-voorzitter Marijke Vuik droomt over een terras in de zon
Marijke Vuik (fotobron: Guus Schoonewille)

Een heerlijke cappuccino met huisgemaakt gebak, een lekker koud biertje met een portie bitterballen of een mooi glas rosé met een burratasalade. Alles smaakt beter in de zon op een terras.

Zodra de strandtenten weer opengaan, snel ik naar een van mijn favoriete plekken: De Pit in ’s-Gravenzande. Het moment dat ik plaatsneem op het terras, met de zon hoog aan de hemel en het geluid van de zee op de achtergrond, waan ik me even in een andere wereld. De goede sfeer, vriendelijke bediening en de heerlijke geur van versgebakken pizza uit de houtoven maken mijn ervaring compleet. Hét perfecte begin van het terrasseizoen.

Na een lange winter binnen te hebben gezeten, is de heropening van de terrassen een moment waar we als ondernemers reikhalzend naar uitkijken. Het is het startschot voor een nieuw seizoen vol nieuwe kansen en mogelijkheden. Bij mijn horecabedrijven in Delft beginnen we altijd met een grote ‘lenteschoonmaak’ en besteden we extra aandacht aan het meubilair, de menukaart en de aankleding. We zetten alles op alles om een uitnodigende en gezellige sfeer te creëren, zodat gasten zich extra welkom voelen.

Ook kijken we naar nieuwe trends en vertalen deze naar iets dat past binnen ons concept. Als het bijvoorbeeld gaat om hét terrasdrankje van 2024, dan is mijn advies: ga er zelf op uit en doe inspiratie op. En op het vlak van duurzaamheid en technologie liggen er genoeg kansen om op in te spelen. Wat dacht je van het gebruik van lokale en seizoensgebonden ingrediënten of het verminderen van voedselverspilling en plastic afval?

Ook kun je experimenteren met bestellingen via apps en het gebruik van QR-codes voor het bekijken van de menukaart. Een slimme oplossing in tijden van personeelskrapte en krappe marges. En misschien wel het belangrijkste: zo kunnen je medewerkers zich focussen op persoonlijk contact met de gast. Gasten zijn in deze tijd namelijk best bereid om wat meer te betalen, maar daar verwachten ze natuurlijk wel iets voor terug: kwalitatief lekker eten & drinken en een bijzonder gastvrije ervaring.

Marijke Vuik is eigenaar van Biercafé Doerak, Café Het Klooster en Slijterij Hoptic in Delft. Ook is ze organisator van twee bierevenementen in Delft. Ze is sinds 7 maart 2023 voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.