Naam beroemd schilderij Van Gogh aangepast na correctie door chefkok

Naam beroemd schilderij Van Gogh aangepast na correctie door chefkok
Het schilder van Van Goch, wat nu 'Rode kool met knoflook' heet.

Na een ontdekking van chef Ernst de Witte van Restaurant Feu in Utrecht heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam de naam van een beroemd schilderij van Vincent van Gogh aangepast. Het doek had als titel 'Rode kolen en uien', maar De Witte zag tijdens een bezoek aan het museum meteen dat op het schilderij geen uien te zien zijn, maar knoflook.

De Witte houdt als chef van Feu in Utrecht van koken, maar is ook kunstliefhebber en schildert zelf ook graag. Bij een bezoek aan het Van Gogh Museum in Amsterdam viel hem bij één werk meteen iets op. ‘Toen ik op het bordje bij dit schilderij keek, viel mij op dat de titel Rode kolen en uien was, maar er waren geen uien te zien maar knoflookbollen', zegt De Witte tegen DUIC (De Utrechtse Internet Courant). Het Van Gogh Museum past nu de naam van het schilderij aan.

‘Het kon natuurlijk een artistieke interpretatie zijn, maar het waren in ieder geval geen uien’, zegt De Witte. Als de naam nu door Van Gogh zelf aan het doek was gegeven, had het nog artistieke vrijheid kunnen zijn. Maar de naam is niet door de schilder zelf bedacht, maar pas veel later door iemand anders die blijkbaar wel verstand van kunst heeft, maar minder van koken en warenkennis. 

'De fout is door iemand anders gemaakt', zegt De Witte. ‘En honderd jaar lang heeft niemand gezien dat het knoflook was.’ De chef besloot zijn constatering met het Van Gogh Museum te delen. ‘Ze vroeg mij een mailtje te sturen waarna iemand van de research-afdeling contact opnam. Ze vroegen of ik verder kon onderbouwen waarom het bijschrift bij het schilderij niet klopte.’ 

Een paar maanden later liet het museum weten dat De Witte gelijk had en op het doek inderdaad knoflook te zien is in plaats van uien. 'Naar aanleiding van zijn tip kwamen onze onderzoekers tot de conclusie dat het inderdaad om knoflook gaat’, laat een woordvoerder van het Van Gogh Museum weten. En dus past het Van Gogh Museum de naam van het schilderij aan: 'het heet nu officieel Rode kolen en knoflook.’ 

De Witte zegt het vooral fascinerend te vinden dat er nooit iemand is geweest die heeft gedacht, dit zijn geen uien. Terwijl het een bekend schilderij is, van een beroemde schilder, waar heel veel naar gekeken en over geschreven is.’ 

Van schilderij naar gerecht 

De Witte liet zich op zijn beurt inspireren door het werk van Van Gogh. Zo staat in zijn restaurant Feu in Utrecht een gerecht op het menu met crème van gepofte knoflook, gestoofde en gegrilde rodekool en kruidenolie van absinthium en citroenmelisse. 

Het gerecht waar het schilderij van Van Goch de inspiratiebron voor was. Foto: Chris van Viegen Photography
Het gerecht waar het schilderij van Van Goch de inspiratiebron voor was. Foto: Chris van Viegen Photography

Feu serveert een zesgangenmenu met bierpairing en schenkt naast dit gerecht een bier wat is gebrouwen met venkelzaad en wederom absinthium. Het gebruik van absinthium in en bij een gerecht wat is geïnspireerd op werk van Van Gogh is niet onlogisch: absinth was immers Van Gogh’s favoriete drank. 

In Feu hangen aan de muur schilderijen van De Witte, die naast chef-kok ook beeldend kunstenaar is.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.