Formule-eigenaar Bartjan Hendriksen maakte in 2021 bekend te starten met franchise. Hij ontving in een half jaar meer dan 300 aanmeldingen en dat leidde in februari tot de eerste franchisezaak. Die primeur was voor Almere.
Arnhem
Daar is in Arnhem nu een tweede bijgekomen. Eigenaar Kevin Ruyken raakte bekend met Toastable tijdens zijn studententijd in Utrecht en zag zijn enthousiasme voor de formule en zijn ondernemersambities samenkomen toen hij langs het lege pand in de Koningstraat kwam.
‘Ik liep langs een prachtige locatie die leeg stond en waar een verbouwing van start zou gaan’, verklaart Ruyken. ‘We hebben de stoute schoenen aangetrokken en de makelaar gebeld. Die vertelde ons dat de bovenverdieping zou worden verbouwd en in de verhuur zou komen, en dat dit voor de winkelruimte beneden nog niet het geval was.’
Desondanks mocht de twintiger de ruimte bezichtigen. ‘Ons enthousiasme én het enthousiasme van de makelaar over ons enthousiasme maakte dat toch actie is ondernomen. Met als gevolg dat de pandeigenaar besloot zijn plan te wijzigen en eerst de winkelruimte te verbouwen.’
Nieuwe en frisse zaak
En dus kon Toastable een volledig nieuwe en frisse zaak inrichten. ‘Ik kende de formule vanuit mijn studententijd in Utrecht’, verklaart Ruyken zijn keuze. ‘Ik was me aan het oriënteren op het ondernemerschap en kwam toen een advertentie tegen van Toastable, waarin stond dat ze op zoek waren naar ondernemers. Ik heb contact gezocht en we zijn eruit gekomen.’
Grondstoffen en energie
Twijfels over starten in deze hectische tijden heeft hij niet gehad. ‘Er zijn altijd wel redenen te bedenken om iets niet te doen. Ik wil al van jongs af aan ondernemen en wilde nu gewoon starten.’
Hendriksen laat weten (ook) te merken dat de grondstof- en energieprijzen zijn verhoogd. ‘Maar gelukkig weerhoudt het mensen er niet van om te komen lunchen. Onze andere vestigingen draaien stabiel door en ik heb er alle vertrouwen in dat ook de Arnhemmers ons weten te waarderen.’
Tosti’s
Toastable is een franchiseformule die draait om tosti’s. Hendriksen startte er ruim 10 jaar geleden mee, nadat hij in de strandhoreca de kracht van het product ontdekte. ‘Je focussen op één product en dan ergens de beste in worden. Dat was wat ik wilde doen met de tosti.’
Hendriksen heeft in Amsterdam twee vestigingen in eigen beheer en één in Utrecht. Begin dit jaar startte de eerste franchiser in Almere. ‘Snelle groei is geen filosofie’, zo liet hij eerder weten aan Misset Horeca. ‘Anders had ik niet 10 jaar gewacht met het starten van een franchiseformule.’