Op beide locaties hanteerde Jim Xu een buffetrestaurant met een all-in formule met zo'n 500 couverts. De vestiging in Breda (geopend in januari 2018) zat op het Breepark met diverse andere horeca, het restaurant in Amsterdam ligt schuin tegenover de RAI.
Bank zegt financiering op
Eigenaar Jim Xu wijst een aantal oorzaken aan voor het faillissement, de Covid-19 pandemie voorop. 'Door de lockdowns konden we geen omzet maken. Dat zorgde allereerst voor financiële problemen. Daarnaast heeft de bank de financiering voor de vestiging in Breda opgezegd waardoor we geen TVL meer kunnen aanvragen.'
Xu zag geen andere uitweg meer dan te stoppen. Een doorstart vanuit zijn kant, komt er niet. Hij erkent dat hij zelf ook een fout heeft gemaakt. 'Door onwetendheid. Het was crisis... en ik had geen geld.' De salarissen van het parttime personeel van Breda zijn niet of te laat uitbetaald waarna de Arbeidsinspectie hem een boete oplegde van 43.000 euro.
Bij beide locaties waren nog zo'n 50 mensen in dienst. 'Heel veel personeel vond een baan elders, bijvoorbeeld bij de GGD. Ze willen liever werken dan doorbetaald thuiszitten.'
Curator
De curator van de failliete vestiging op het Breepark in Breda kan Misset Horeca nog geen toelichting geven. Ernst Butterman van RST Advocaten heeft namelijk nog geen intake gehad.
Restaurant Vandaag Utrecht
De eerste vestiging van de restaurantketen opende in 2010 in Foodspot Leidsche Rijn/Utrecht. In 2018 verkocht Xu deze locatie omdat hij de parkeerproblemen helemaal zat was. In 2020 ging zijn 'opvolger' Restaurant Wereldsmaken failliet en Xu besloot de locatie terug te huren. 'De nieuwe eigenaar van de Foodspot wil een extra parkeerdek bouwen, vandaar dat ik wel terug wil.'
De naam staat al weer op de gevel, maar de gemeente Utrecht heeft nog geen exploitatievergunning afgegeven. 'Vanwege mijn probleem met de Arbeidsinspectie,' stelt Xu. 'Er loopt een bezwaarprocedure met 2 maart als deadline.'
De gemeente stelt dat de weigering om een vergunning af te geven, is gedaan in het kader van de Wet Bibob. 'Ze achten de kans op herhaling van mijn overtreding groot. Maar dat ben ik echt niet van plan,' verweert Xu zich.
'Het was allemaal nieuw voor me. Hopelijk probeert de gemeente zich in mij als ondernemer te verplaatsen. Ik heb in Utrecht acht jaar lang zonder problemen een mooi restaurant gedraaid. Dat wil ik weer gaan doen.'
Mocht de vergunning er komen dan gaat Xu in Leidsche Rijn/Utrecht 380 tot 390 couverts draaien en niet meer de 600 uit de beginperiode. 'Het pand is opgedeeld waardoor het minder massaal is.'