Friet van Hans van Wolde komt uit snackwagen van Rob Nicolai

Friet van Hans van Wolde komt uit snackwagen van Rob Nicolai

Mooie Zuid-Limburgse samenwerking tussen Hans van Wolde en Rob Nicolai. Als de eigenaar van Friterie aon de Kirk in Sibbe-Valkenburg tijdens de eerste horecalockdown zijn snackwagens beschikbaar stelt voor collega-ondernemers, reageert de tweesterrenchef. Het resultaat is Brute Friterie, die weer op tournee gaat.

In 2019 maken Nicolai, die met zijn zaak is gevestigd op de top van de Cauberg, en Van Wolde kennis met elkaar. ‘Hans kwam bij mijn zijn friet halen en liet me op z’n Rotterdams weten dat ik een ‘verdomd lekker frietje’ heb. Ik kende hem niet persoonlijk, maar wist natuurlijk wel wie hij was. Je begrijpt dat ik begon te glimmen van trots van dat compliment.’

‘Hans vroeg me samen iets te gaan doen’

Als de horeca in 2020 voor het eerst in lockdown gaat, plaatst Nicolai een oproep op Facebook. ‘Naast mijn zaak heb ik drie - toen nog vier - snackwagens, waarmee ik grote evenementen doe. Die kwamen allemaal stil te staan en daarom vroeg ik of iemand wellicht belangstelling had om een van mijn wagens te gebruiken.’

Hij krijgt een reactie van Van Wolde. ‘Hans stuurde me een privébericht en vroeg me wat ik ervan zou vinden om samen iets te gaan doen. Jazeker, en dus hebben we de krachten gebundeld.’

Brute Friterie

Het resultaat is de Brute Friterie, die tijdens de sluiting van de horeca eind 2020 voor het eerst wordt ingezet en waarmee in de maanden daarna op verschillende plekken in Zuid-Limburg friet en luxe snacks worden verkocht.

Nicolai: ‘Ik heb Hans en zijn mensen een snelcursus friet bakken gegeven en ben in de eerste periode ook in de snackwagen aanwezig geweest, omdat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen friet kan bakken.’

Aardappels

Het assortiment bestaat uit het beste van twee werelden: de friet en enkele sauzen van Nicolai en luxe snacks en sauzen naar recept van Van Wolde. ‘Mijn aardappels komen van een boer in de omgeving van Antwerpen, die daar 800 hectare grond heeft en speciaal voor mij enkel de beste selecteert voor mijn friet.’

Vanaf de start mag het een succes worden genoemd, al is dat een relatief begrip in de (bijna) 2 jaar dat het coronavirus Nederland in zijn greep heeft. ‘Ik heb ook nog vier ijswagens die niet worden gebruikt en het restaurant van Hans is gesloten, maar de belangstelling voor Brute Friterie is groot.’

Brute Friterie
Mensen in de rij voor een frietje van Hans van Wolde.

400 auto’s in de file

Met voor Nicolai als hoogtepunt hun aanwezigheid op Megaland in Landgraaf. ‘Dat is het evenemententerrein waar Pinkpop plaatsvindt. Daar hadden we vorig jaar zelfs twee wagens nodig én een tent waar we van tien tot acht uur continu friet aan het voorbakken waren. Op het hoogtepunt stonden vierhonderd auto’s in een file te wachten. Niet normaal!’

De fastserviceondernemer laat weten afspraken te hebben gemaakt met Van Wolde over de samenwerking. ‘Daarnaast profiteer ik van de naamsbekendheid van Hans, die bovendien ook altijd mijn naam noemt als hij vertelt over de Brute Friterie. Nadat we er vorig jaar mee waren gestopt, merkte ik dat ik gasten in de zaak had die op de hoogte waren van ons initiatief en om die reden naar mij waren toegekomen.’

Restaurant Brut172

Na het succes in 2021 gaan ze vanaf vrijdag 14 januari weer samen aan de slag. In ieder geval zolang de lockdown duurt. Te beginnen op het terrein van Brut172, het restaurant van Hans Wolde in Reijmerstok.

‘We hebben wel over continuering van de samenwerking gesproken, maar ik voel er vooralsnog niets voor om in deze periode met iets nieuws te beginnen’, aldus Nicolai.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.