Daaruit blijkt dat de Nederlandse economie sneller is gegroeid dan verwacht. CNV vindt dat de coronasteunpakketten van de overheid 'zeer goed werk' hebben verricht.
Het CBS meldde ook dat het aantal vacatures voor het eerst groter is dan het aantal werklozen. Dat is volgens CNV goed nieuws. 'Willen we de personeelstekorten oplossen, dan moeten werkgevers over de brug komen', zegt CNV-vicevoorzitter Patrick Fey. 'Werknemers verdienen zekerheid, zeker na zo’n lange periode van onzekerheid in coronatijd.'
FNV: 'Lonen horeca flink omhoog'
FNV claimt dat er vooral veel vacatures zijn in sectoren waar lage lonen worden betaald, 'zoals de horeca en handel'. Daar moeten de lonen flink omhoog, vindt voorzitter Tuur Elzinga. FNV wijst er ook op dat overheidssteun nodig blijft in sectoren waar het nog slecht gaat.
Investeren in stagiairs en zij-instromers
CNV roept werkgevers ook op om te meer te investeren in stagiairs en zij-instromers. Volgens de vakbond hebben bedrijven tijdens de coronacrisis weinig ruimte geboden aan werknemers die uit andere sectoren wilden instromen. Ook konden veel studenten geen stageplek vinden. 'Met het gevolg dat er nu een schreeuwend tekort is aan vakmensen. We roepen bedrijven dus op om zichzelf niet meer in de vingers te snijden maar te investeren in het personeel van de toekomst', aldus Fey.
Loonontwikkeling
Voor het eerst in zeven jaar is de incidentele loonontwikkeling (veranderingen die los staan van cao-verhogingen) in Nederland positief, zo meldde Misset Horeca recent. Vooral in sectoren waar de personeelstekorten groot zijn, zoals de horeca, stijgen de lonen fors.
Het tekort aan medewerkers leidt ertoe dat werkgevers hogere startsalarissen bieden. Blijkt uit een analyse van recent afgesloten cao’s en vacatureteksten door ABN Amro. ‘Dit heb ik nog nooit gezien’, zegt Piet Rietman over de loonstijgingen tegen NOS.
De econoom van ABN Amro doet onderzoek naar zogeheten incidentele loonontwikkeling. Dat zijn alle loonstijgingen buiten de cao-afspraken om. Dus bijvoorbeeld startsalarissen, promoties of een hoger loon door meer uren. De laatste jaren zijn dit soort incidentele loonontwikkelingen gemiddeld altijd negatief, zegt Rietman, maar nu is de loonontwikkeling voor het eerst in zeven jaar positief.