'Geen idee hoe sluiting terrassen horeca gehandhaafd moet worden'

'Geen idee hoe sluiting terrassen horeca gehandhaafd moet worden'

'Ik heb echt geen idee hoe ik de sluitingsregels straks moet handhaven. Dat wordt de grootste uitdaging.' Dat zegt horecaondernemer Johan de Vos over de door het demissionair kabinet besloten tijd van 18.00 uur tot wanneer terrassen open mogen zijn vanaf 28 april.

De Vos heeft in Breda twee zaken en leidde eerder al een grote groep horecaondernemers uit Breda die ludieke acties bedacht als protest tegen het sluiten van de horeca.

De Vos heeft geen goed woord over voor het besluit van de overheid om de terrassen alleen 's middags open te stellen. 'Onbegrijpelijk. Als ik een ding echt onverantwoord vind, is het terrassen open tot 18.00 uur. Die snap ik niet. Ik denk dat Rutte maar half weet wat voor ellende hij zich op de hals gaat halen.'

Hoe handhaven?

Hij vraagt zich ook af hoe hij het wegsturen van gasten moet handhaven. 'Met twintig kroegeigenaren de politie bellen? Die zeggen: sorry, dat kunnen we niet aan. Wat mij betreft is om 18.00 uur mijn terras gesloten. Maar op een gegeven moment houdt het ook bij mij op.'

Behalve kroegbaas van Boerke Verschuren is De Vos ook nog mede-eigenaar van pokébowl-restaurant Kahuna. Beide zaken zitten aan hetzelfde plein in Breda. 'Het wordt lastig om om 18.00 uur de discussie aan te moeten gaan met mensen en de stompzinnigheid van de regels uit te gaan leggen. Jongens, hoe verzin je het?'

Vertrouwen horeca

De Vos benadrukt meteen dat 'als over een week het echt ellende wordt met mensen die maar doen of schijt hebben aan de regels', dat de rekening niet gepresenteerd wordt aan de horecaondernemer. 'Rutte heeft de mond vol van handhaving, maar kap nou met verbieden en ga naar vertrouwen. Laat de horeca de verantwoordelijkheid pakken.'

De Vos hoopt dat in het Kamerdebat van deze week de terrastijden verruimd kunnen worden. 'Ik hoop dat de tijd naar 20.00 uur opgerekt wordt. Want dit slaat helemaal nergens op.'

Meld je nu aan voor de Terras Top 100 2025!

Zet jouw team op scherp met deelname aan de Terras Top 100. Dit voorjaar bezoekt ons team van mystery guests en vakjuryleden honderden terrassen. We beoordelen terrassen op service, netheid en gastvrijheid met ervaren ondernemers. Deelnemers ontvangen een juryrapport met scores en concrete verbeterpunten.
Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.