Restaria Castricum te koop; 'De moeilijkste beslissing van mijn leven'

Restaria Castricum te koop; 'De moeilijkste beslissing van mijn leven'
Foto: Dutch Photo Agency / Sebastiaan Rozendaal

Rob Ouwerkerk heeft Restaria Castricum te koop gezet. De ondernemer opende de zaak in juli 2019, maar merkt dat de cafetaria veel te groot voor hem is. Bovendien wil Ouwerkerk dolgraag terugkeren naar Amsterdam.

‘Ik heb me er gewoon in vergist’, zegt Rob Ouwerkerk, die Restaria Castricum eind november te koop zette. ‘De winkel is voor mij alleen veel te groot, daar ben ik heel snel achter gekomen.’ Restaria Castricum is een zaak van 110 vierkante meter met 32 zitplaatsen binnen en in de zomer 20 op het terras. Ouwerkerk woont boven de zaak.

Restaria Castricum

Foto: Sebastiaan Rozendaal

Drukke weekenden

De ondernemer heeft overwogen een compagnon erbij te nemen, of een sterke bedrijfsleider. ‘Maar ik ben een perfectionist. Ik weet dat ik de winkel niet kan loslaten, zeker niet in de weekenden waarin het gigantisch druk is. Ik heb medewerkers in dienst, maar dat zijn jonge mensen die niet die verantwoordelijkheid kunnen nemen.’ Om zichzelf een beetje te ontlasten, besloot Ouwerkerk eerder al om de zaak op maandag en dinsdag te sluiten.

Heimwee naar Amsterdam

Wat ook meespeelt, is een groot verlangen terug te keren naar Amsterdam, waar hij lange tijd woonde voordat hij naar Castricum verhuisde. ‘Ik heb enorm heimwee, dat heeft mij echt overvallen. Mijn vrienden en familie wonen daar nog steeds. Het is een combinatie van dat gevoel en de druk van de zaak.’

Moeilijkste beslissing

Begin november heeft Ouwerkerk de knoop doorgehakt, en sinds eind november staat Restaria Casticum te koop. ‘Dit is de moeilijkste beslissing in mijn leven en er zit heel veel geld in dit verhaal. Ik mag hopen dat ik dat er weer uithaal.’

Ouwerkerk, voor wie de cafetaria in Castricum zijn eerste eigen onderneming is, heeft geen spijt. ‘Dit was een gepassioneerde droom, en je weet pas echt of het bij je past als je het hebt gedaan. Ik zou juist spijt hebben gehad als ik dit niet had gedaan. Het is wel een harde les, en heel vervelend dat ik er op deze manier achter kom.’

Restaria Castricum

Foto: Sebastiaan Rozendaal

Winkel is startklaar

Zowel de ondernemer als Restaria zijn op zoek naar kandidaten. Restaria laat weten nog geen concrete kandidaat te hebben. Ouwerkerk: ‘Restaria is er natuurlijk wel bij gebaat dat het een formulezaak blijft. Dit is de eerste en enige Restaria in Noord-Holland en het is een pilotwinkel, ook vanwege de verse friet. Maar de formule kan er ook af. De winkel is startklaar, je kunt meteen geld verdienen en je hoeft de eerste 15 jaar niets meer te doen. De hele zaak is van links naar rechts en van boven naar beneden verbouwd.’

Restaria Castricum

Foto: Sebastiaan Rozendaal

Succes met verse friet

Restaria Castricum is ook de eerste en enige formulezaak die verse friet verkoopt. De ondernemer snijdt de aardappels zelf, op een speciale daarvoor ingerichte plek in de balie in het zicht van de gasten. ‘Ik snij heel veel friet. Gemiddeld 18 zakken van 20 kilo per week. Op vrijdagavond gaat er 100 kilo doorheen.’

Toegevoegde waarde

De verse friet is volgens Ouwerkerk de grote money maker. ‘Natuurlijk kost het veel tijd, maar je krijgt er ook veel voor terug. Kijk maar eens naar recensies op Google Review. Mensen komen uit de omgeving hier friet halen, want ik ben zo’n beetje de enige. En iedereen in Castricum is blij met de toegevoegde waarde. Wie de zaak koopt, zou gek zijn om dat niet door te zetten.’

Restaria Castricum

Foto: Sebastiaan Rozendaal

Goudmijntje

Restaria Castricum is zeker geen slechtlopende zaak. Integendeel, zegt Ouwerkerk. ‘Ik ga bijna onder aan mijn eigen succes. De makelaar vroeg nog of ik het zeker weten wilde verkopen, want volgens hem laat ik een goudmijntje liggen. Geld is maar geld, dit gaat om mijn gevoel en mijn gezondheid. Deze zaak is geschikt voor twee mensen die er samen veel tijd, energie, passie en liefde in willen steken.’


Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.