Het ontbreken van horecaopleidingen of -cursussen in het pakket van ruim 600 opleidingen, wordt bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
In januari 2021 wordt een nieuwe serie opleidingen toegevoegd aan NL Leert Door ‘en dan zou er wel een specifieke horeca opleiding tussen kunnen zitten,’ laat het ministerie weten. Op de vraag waarom horeca ontbreekt, blijft het antwoord achterwege. Er wordt wel een Hospitality Training aangeboden, maar deze is gericht op de retail.
Ondernemers die gebruikmaken van NOW 2.0 zijn verplicht om zich in te spannen voor omscholing en/of bijscholing van hun personeel. Maar bijscholen met een specifiek op de horeca gerichte cursus of opleiding zit er dus nu nog niet in.
‘Hoogst opmerkelijk’
Pascal Ultee van Capriole Café in Den Haag noemt het ‘hoogst opmerkelijk’ dat horeca totaal ontbreekt in het pakket van 600 opleidingen. ‘Nul cursussen zijn er gratis te volgen terwijl onze sector zo hard getroffen wordt en juist horecaondernemers veel gebruik maken van NOW. Natuurlijk kun je als horecamedewerker een algemene cursus volgen, maar ik vind dit wel heel vreemd. Het lijkt wel of de boodschap aan medewerkers in de horeca is om zich om te scholen voor een andere sector.’
Dit bevestigt de Rijksoverheid die op de website van Hoe werkt Nederland meldt dat ‘de cursus of opleiding die mensen volgen een eerste stap kan zijn richting omscholing naar een ander beroep of andere loopbaan met betere arbeidsmarktkansen.’
Loopbaanadvies
Om werknemers, werkzoekenden en zzp’ers te helpen overstappen naar een andere sector, stelt de overheid 95 miljoen euro beschikbaar onder de noemer ‘NL Leert Door’ voor loopbaanadviezen en om- en bijscholing.
Op 1 december zijn er 50.000 gratis loopbaanadviezen aangevraagd. Hoeveel horecamedewerkers zich onder deze aanvragers bevinden, is niet bekend. Deze loopbaanadviezen waren al in één dag uitverkocht. In augustus gingen er al 22.000 over de toonbank, die waren na een maand op.
‘Mensen kunnen om deze adviezen vragen als zij in een sector werken of werkten die hard is getroffen door corona. In sectoren als de evenementenbranche, de reisbranche en de horeca zijn veel banen verloren gegaan, terwijl bijvoorbeeld de zorg juist staat te springen om arbeidskrachten,’ aldus de overheid.
Waarom ontbreekt horeca in NL Leert Door
Volgens Ricardo Eshuis van SVH ontbreken de horeca opleidingen in NL Leert Door vanwege de volstrekt onhaalbare eisen voor de horecaopleiders en het financiële risico dat opleiders lopen. ‘Voor de toch veelal kleinschalige opleiders – vergeleken met bijvoorbeeld de NCOI – is het niet te behappen.’
Eshuis legt het uit. ‘De opleiding die iemand volgt via NL Leert Door moet leiden tot een NLQF-gevalideerd* diploma. SVH heeft op dit moment 4 NLQF-gevalideerde diploma’s: Bedienings-assistent, Keuken-assistent, Kok en Zelfstandig werkend kok. Sociale Hygiëne en Leermeester komen in hun huidige vorm niet voor NLQF in aanmerking.’
Een heel groot deel van het bestaande aanbod horeca opleidingen valt dus bij voorbaat af voor dit project. Ook van andere opleiders dan SVH.
Daarnaast stelt het ministerie eisen aan de schaalgrootte van de opleider. Je moet minimaal 750 dezelfde opleidingen kunnen aanbieden.
Financieel risico
‘Kandidaten die uitvallen uit een traject wegen niet mee in de uiteindelijke subsidietoekenning (totale pot van 34 miljoen euro). Er moet een diploma gehaald worden. Voor elke cursus die zonder diploma wordt afgesloten, vervalt de subsidie en zijn de kosten dus voor de opleider. Het maximale bedrag aan subsidie is € 1.000,- per opleiding. Is de opleiding die je aanbiedt, duurder, dan mag het verschil niet worden verhaald op de deelnemers. Dus ook dat moet de opleider zelf bijleggen. Dit zijn risico’s die de horeca opleidingen niet kunnen dragen. Ook zijn er geen aanbieders die per jaar 750 koks kunnen opleiden.’
* Wat is het NLQF?
Het Nederlands Kwalificatieraamwerk NLQF is opgezet ter ondersteuning van een leven lang leren en heeft als doel een bijdrage te leveren aan de arbeidsmobiliteit. Het raamwerk telt 8 niveaus, van basiseducatie tot universiteit en beschrijft per niveau de bijbehorende kennis en vaardigheden en de mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.
Het NLQF maakt hiermee het niveau van door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gereguleerde kwalificaties en de niet door de overheid gereguleerde kwalificaties (de zogeheten non-formele of private kwalficaties) met elkaar vergelijkbaar.
Via het raamwerk moet het voor iedereen mogelijk zijn inzicht te krijgen in het niveau van diploma’s of certificaten, zowel nationaal als internationaal.