Anja Stolte (64) moest haar lunchroom op 16 maart sluiten vanwege de coronamaatregelen. Dat deed haar besluiten om de zaak om te bouwen tot frieterie. In de zaak is vanwege de 1,5 meter-regel geen ruimte om te zitten voor een uitsmijter of een kom erwtensoep, dus de ondernemer richt zich nu voornamelijk op afhaalfriet- en snacks. De benodigde apparatuur was al aanwezig.
Huisgemaakte snacks
Stolte, die de lunchroom nu 14 jaar runt, maakte altijd veel producten zelf en doet dat ook in haar nieuwe concept. De friet wordt nog niet in de zaak gesneden, maar veel snacks komen wel van haar hand: onder andere rundvleeskroketten, kaaskroketten met rucola, bamiballen en nasischijven. Ook sauzen, zoals truffelmayonaise, Amsterdamse ui-mayonaise en blauwekaasmayonaise. ‘Allemaal lekker op friet’, zegt Stolte. Ook verkoopt ze friet met huisgemaakte toppings.
Veel belangstelling
Officieel opent Frieterie de nieuwe Rotonde op woensdag 8 juli, maar Stolte is al begonnen en heeft het erg druk. ‘Ze kennen me hier in Barneveld. We leveren al jaren producten aan de winkels en hiervoor had ik 30 jaar een bruin café. Dus toen mensen hoorden dat ik iets nieuws had, kwamen ze meteen kijken.’ Binnen kunnen mensen niet zitten, maar in de zomer staat er een terras met tien tafels.
Anja Stolte heeft al een heel horecaleven achter de rug en de pensioengerechtigde leeftijd komt dichterbij. ‘Maar zo lang ik kan, ga ik door.’