De Nederlandse Voedsel- en Warenauthoriteit (NVWA) maakt vanaf 1 september de resultaten van alle horeca in Nederland openbaar, met de naam van het bedrijf. Tot op heden gebeurde dit nog op experimentele en incidentele schaal, zegt ProFri. Zo zijn de resultaten van inspecties bij horecabedrijven in de vier grote steden en visverwerkende bedrijven al langer online te raadplegen.
Rapport niet tijdig aangepast
ProFri maakt zich zorgen over de termijn tussen de openbaarmaking van het inspectierapport en het aanpassen ervan wanneer de geconstateerde tekortkomingen door de ondernemer zijn opgelost. Negatieve bevindingen kunnen langer openbaar blijven staan dan wenselijk. In aanloop naar deze regelgeving heeft de vereniging deze zorgen gedeeld met de NVWA, maar het blijkt niet te zijn aangepast.
‘We moeten nu praktijkvoorbeelden afwachten’, zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. ‘Zijn de tekortkomingen structureel, dan zullen ondernemers zelf op de blaren moeten zitten en wordt het kaf van de koren gescheiden. Maar wordt ondernemers onrecht aangedaan en zijn ze lid van ProFri, dan komen we natuurlijk als vakvereniging op voor hun belangen en gaan we hierover in gesprek met de NVWA.’
Resultaten na twee weken bekend
Verder komt de zienswijze te vervallen die ondernemers tot nu toe konden indienen als reactie op de inspectieresultaten, komt te vervallen. Daardoor kan de NVWA de rapporten al na twee weken openbaar maken.
Het resultaat van de digitale herinspectie heeft daarnaast geen invloed meer op het oordeel van de eerste inspectie. De digitale herinspectie is nu een inspectie met een eigen oordeel. De Veilig Voedsel Verklaring (bij horeca-inspecties) komt te vervallen.
Positieve beoordeling voorwaarde voor ProFri
‘Veilig voedsel moet de norm zijn van iedere frituurprofessional’, vindt Frans van Rooij. ‘Niet voor niets is een positieve beoordeling van de NVWA of van een controlebureau altijd voorwaarde geweest van onze keurmerken. Zowel bij het Goed Gefrituurd Keurmerk als Met Goud Bekroond moet de voedselveiligheid aantoonbaar op orde zijn en moeten eventuele tekortkomingen die door de NVWA of een controlebureau geconstateerd worden, direct worden aangepakt.’