Kwalitaria-ondernemer dekt met derde zaak heel Emmen af: 'Een enorm marktgebied'

Kwalitaria-ondernemer dekt met derde zaak heel Emmen af: 'Een enorm marktgebied'

Michael Schimmel opent in december zijn derde zaak in Emmen. Na Kwalitaria Bargeres en Kwalitaria Emmerhout heeft hij nu Jilly's gekocht. De cafetaria wordt omgedoopt tot Kwalitaria De Rietlanden. De aankoop is een goede strategische zet, zegt de ondernemer.

De derde cafetaria van Michael Schimmel (44) is gevestigd in de wijk Rietlanden, de grootste wijk van Emmen. ‘In een winkelcentrum waar alles nog zit’, zegt de ondernemer. ‘Een grote Jumbo, Lidl, een bakker, groenteboer, fietsenmaker, ijssalon, een kaas- en notenwinkel. Ik verwacht dat we hier goed kunnen draaien.’

Schimmel heeft de cafetaria overgenomen van restaurateur Maurice Jansen, die naast restaurant Flanagan’s en Steakhouse Goodfella’s onlangs restaurant Markant in Emmen aan zijn portfolio heeft toegevoegd.

Vooral omzet uit maaltijdbezorging

Net als zijn andere Kwalitaria’s heeft de nieuwe aanwinst van Schimmel plek voor zo’n 35 tot 40 gasten. Zoals in alle horecazaken kan het zitgedeelte niet worden gebruikt en komt alle omzet uit afhalen en bezorgen. En dat loopt tot nu toe goed: de omzet is dit jaar met 15 procent toegenomen. Dat is met name te danken aan maaltijdbezorging. ‘Voorheen kwam 30 procent van de omzet uit bezorging, nu is dat 60 procent. De afhaal wordt steeds minder. Ik verwacht dat die trend ook na corona zal doorzetten. Mensen zijn nu gewend om online te bestellen en ik denk niet dat dat gedrag straks verandert.’

Kwalitaria Bargeres

Kwalitaria Bargeres

Bezorgen in heel Emmen

De aankoop van de derde cafetaria is volgens de ondernemer strategisch gezien een goede zet. ‘Nu kunnen we in heel Emmen bezorgen: met Bargeres in het centrum en op het industrieterrein, met Emmerhout doen we Emmen-Oost en met De Rietlanden Emmen-Zuid. Er wonen 65 duizend mensen in Emmen, dus het is een enorm marktgebied. Maar de concurrentie is groot.’

Luxere uitstraling in het restaurant

Schimmel richt zich in zijn cafetaria’s – naast maaltijdbezorging – met name op het restaurantgedeelte. ‘We investeren in een luxere uitstraling en in de zomer hebben we het terras erbij. We hebben bijvoorbeeld net Kwalitaria Bargeres verbouwd. Daarmee concurreren we met de eetcafé’s. Het afhaalgedeelte wordt kleiner, die ruimte hebben we ook nodig voor de bezorging.’

Groot personeelsbestand

Met zijn derde zaak groeit zijn personeelsbestand aanzienlijk. ‘We hebben nu 52 mensen in dienst en met Kwalitaria De Rietlanden erbij gaan we richting de 75. We hebben een aantal medewerkers overgenomen en er komt nog een flink aantal bij.’

25 jaar in de cafetariabranche

Michael Schimmel is sinds zijn vijftiende werkzaam in de cafetariabranche. In 1996 nam hij op 20-jarige leeftijd snackbar De Brink over, wat nu Kwalitaria Bargeres is. Tien jaar laten kwam Kwalitaria Emmerhout erbij. In december 2020 start hij met Kwalitaria De Rietlanden. In de komende weken krijgt de zaak een Kwalitaria-uitstraling met onder meer een videowall en de kenmerkende boom in het restaurantgedeelte. ‘En volgend jaar is een jubileumjaar, want dan ben ik 25 jaar ondernemer.’


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.