Wie ter hoogte van het Vuykpark langs de IJssel loopt, zal het ongetwijfeld opvallen: het lege stuk grond naast Fuiks Eten en Drinken is veranderd in een terras van 150m2, inclusief mediterraan ogende zonwering. Een flinke zeecontainer is volledig uitgerust als bar en voorzien van een tap en een select assortiment dranken, waaronder alcoholvrije wijnen en bieren. Marinus Bothof van Fuiks licht toe: 'We wilden een plek creëren waar we meer kunnen dan op ons bestaande terras. Door de coronamaatregelen hebben we de nodige aanpassingen moeten doen. Daardoor kunnen er minder mensen plaatsnemen en werken we met shifts voor lunch en diner. Gewoon spontaan borrelen is daardoor lastiger. Met Fuiks Buiten creëren we een plek waar gasten ongehaast en ongedwongen kunnen genieten van een mooi glas en lekkere borrelhappen op een prachtige locatie. Dit kunnen gasten zijn die voor of na lunch of diner nog iets willen drinken, maar Fuiks Buiten is ook bedoeld voor gasten die speciaal komen borrelen.'
https://www.facebook.com/fuikscapelle/videos/565958510733299/
Speciaal voor gasten die komen borrelen
Die laatste groep heeft het volgens Bothof in deze tijd niet altijd makkelijk: 'Wie met een groep bestaand uit meerdere huishoudens wil borrelen, heeft momenteel een uitdaging een geschikte locatie te vinden. Dat is logisch, want door de maatregelen kost dat relatief veel ruimte die niet ingezet kan worden voor lunch en diner. 'Fuiks Buiten hebben we speciaal ontwikkeld om te borrelen op gepaste afstand, zowel voor groepen als individuen. Daarom is de locatie ook te af te huren voor besloten verjaardagsfeesten, trouwerijen en andere private of zakelijke events'.
Samenwerken en gasten verrassen
De locatie is te gebruiken voor meer dan alleen borrelen. Bothof: 'We willen onze gasten geregeld verrassen. Zo hebben we plannen voor een sunset-bioscoop, gaan we iets doen met picknicken in het Vuykpark en zijn er typisch Fuiks dagen die om lekker eten met seizoensproducten draaien. Hierbij werken we samen met regionale leveranciers. Denk dan aan picknickmanden die worden geleverd door het bedrijf van onze buurman en Limoncello die wordt gemaakt door een bevriende maître en vakgenoot.'
Genoeg uitdagingen
Ondanks zijn optimisme erkent Bothof dat er genoeg uitdagingen zijn. Bothof: 'De horeca heeft het nog steeds niet makkelijk. De versoepelingen per 1 juli zijn hoogstens een stap in de goede richting, maar voor veel horecabedrijven blijft de anderhalve meter afstand een exploitatieprobleem. Normaal gesproken hebben we op een terras van deze grootte plek voor zo'n 110 zittende gasten. Door de huidige coronamaatregelen mogen we maar 42 gasten bedienen. Het voordeel is wel dat we al deze gasten extra in de watten kunnen leggen en ons personeel meer uren kan werken. Het is alleen wel hopen op mooi weer. Bij slecht weer is Fuiks Buiten niet open, want dat is voor niemand leuk. Het is dus best een uitdaging, maar we zijn blij dat we door een goede samenwerking met onze partners en de gemeente in korte tijd dit buitengewone horecaproject van de grond hebben gekregen.'
Fuiks Buiten is bij lekker weer geopend vanaf dinsdag 30 juni. Dagelijks geeft Fuiks op social media een update over de weersverwachting en de activiteiten.