'We hebben altijd voor ogen gehad dat Dertien een project is, waarmee we iets unieks en nieuws wilden toevoegen aan Rotterdam', schreven de eigenaren eerder op social media. 'Wij hebben het gevoel dat dat absoluut gelukt is. Maar Dertien is ook een restaurant waar je met volle overgave mee bezig moet zijn. Met uitzondering van bier, wijn en brood, maken we alles zelf. Het is gefermenteerd, gerijpt of ingemaakt, tot aan de frisdranken toe. Dit is fantastisch om te doen, maar vergt ongelofelijk veel energie en toewijding. Wij hebben heel veel geleerd en bij ons beiden is nu de behoefte om dit door te zetten naar nieuwe zaken.' Pepijn Schmeink is daarmee al begonnen met Jack Bean. Remco van Erp wil later dit jaar een nieuwe kleine zaak openen, samen met de gastvrouw van Dertien: Sjanne. 'Wij willen met opgeheven hoofd de deur achter ons dicht doen en hebben er heel veel zin in om van elke avond een feestje te maken. Wij hebben met volle teugen genoten van de afgelopen 5 jaar en met alle ziel en zaligheid deze prachtzaak geleid en gaan dat ook zeker de laatste maanden doen.'
Over Dertien
Het restaurant opende in 2013 de deuren in het centrum van Rotterdam. De eigenaren leerden elkaar kennen bij restaurant Eendracht, op een steenworp afstand van waar Dertien nu nog is gevestigd. Hun gedeelde visie op eten en drinken was de reden om samen een gehele nieuw concept te starten. Met hun concept wilden ze meer experimenteren met kooktechnieken als wecken en fermenteren, en nog meer werken met lokale en duurzame ondernemers. 'Dit idee is ontstaan vanuit onze eigen behoefte, onze visie op eten en drinken en hoe wij willen werken', zei van Erp destijds tegen Misset Horeca. 'Dertien, de naam zegt het al: we passen niet in een dozijn. We zijn uniek in wat we doen. Het andere verhaal is dat we beiden op 13 april jarig zijn.'
Jack Bean
Pepijn Schmeink opende recent, samen met Mathijs in ’t Veld, hun Jack Bean met een 100% plantaardige, snelle keuken tegenover het centraal station in Rotterdam. Een keuken zonder het gebruik van exotische vruchten en groenten die duizenden kilometers verderop zijn geoogst. Want ook dat past niet onder het kopje duurzaam. Daarnaast streeft Jack Bean naar een keuken zonder voedselverspilling. De ambitie is om meerdere vestigingen te openen in Nederland. Meer hierover later in Misset Horeca.